kép: hostelpraha.com

Több mint 3,1 millió turista szállt meg az első negyedévben a csehországi szállodákban, panziókban és kempingekben, 22,2 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) hétfőn Prágában.

A szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma éves összehasonlításban 16,7 százalékkal 8,9 millióra csökkent. A csökkenés alapvető oka a koronavírus-járvány, hiszen jauárban és februrárban az adatok még növekedést mutattak.

Márciusban a vendégek száma 67 százalékkal, a vendégéjszakáké 57 százalékkal esett vissza”

– mutatott rá Pavel Vancura szakigazgató. A külföldi turisták száma az első negyedévben éves szinten 26,1 százalékkal, a hazaiaké 18,1 százalékkal csökkent.

Az első negyedévben 335 ezer német vendég érkezett Csehországba, 17,4 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában. A szlovákiai látogatók száma 25 százalékkal, az olaszoké 40 százalékkal, a kínai, japán és dél-koreai vendégeké több mint 50 százalékkal esett vissza – olvasható a statisztikában.

ZLATA PRAHA RESTAURANT, Prague - Stare Mesto (Old Town) - Menu ...

A szállodák foglaltsága az első három hónapban 76,9 százalék, a panzióké 81,6 százalék volt. A Prágába érkező vendégek száma 27,4 százalékkal csökkent január-márciusban az egy évvel korábbihoz képest a CSÚ adatai szerint.

Forrás: MTI