A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) nemrég megjelentette a „COVID-19 Travel Restrictions: A Global Review for Tourism” (COVID-19 utazási korlátozások: A turizmus globális áttekintése) negyedik kiadását.

Az Egyesült Államok speciális ügynöksége eredményeit 217 helyszínről gyűjtötték össze a világ minden tájáról 2020. május 18-ig. A Bizottság megállapította, hogy a vizsgált rendeltetési helyek három százaléka tett lépéseket a COVID-19 világjárvány által előidézett utazási korlátozások enyhítésére.

Eddig hét célállomás enyhítette a korlátozásokat azzal a céllal, hogy folytathassa a nemzetközi idegenforgalmi tevékenységeket, bár még itt is folynak a viták a határok megnyitásának módjáról. A változás jelei ellenére a világ célállomásainak 100 százaléka fenntartja a járványhoz kapcsolódó korlátozások valamilyen formáját, 75 százaléka pedig továbbra is teljesen zárva tartja határait a nemzetközi turizmus előtt.

„Az utazási korlátozások időben történő és felelősségteljes enyhítése elősegíti annak biztosítását, hogy a turizmus által garantált társadalmi és gazdasági előny fenntartható módon visszatérjen” – mondta az UNWTO főtitkára, Zurab Pololikashvili.

Az UNWTO azt is megállapította, hogy azok az országok, ahol a gazdaság főként a turizmusra támaszkodik, nagyobb valószínűséggel reagáltak a járványra határaik teljes lezárásával. Így történt például a Small Island Developing States (SIDS – fejlődő kis szigetországok) 85 százalékánál, ahol a gazdaság nagy mértékben függ a turizmustól.

Földrajzi szempontból a vizsgált rendeltetési helyek több mint 65 százaléka teljesen elzárta magát a nemzetközi turizmus elől. Amerika 86 százaléka, Európa 74 százaléka, Közel-Kelet 69 százaléka, Afrika 74 százaléka, Ázsia és az Egyesült Államok Csendes-óceáni térségének 67 százaléka.

Ez a jelentés az UNWTO „A turizmus újraindításának globális iránymutatásai” múlt heti kiadására vonatkozik, amelyet a Global Tourism Crisis Committee-vel (Globális Turisztikai Válságbizottság) és a Google technológia vállalattal közösen készítettek. Az utazási és idegenforgalmi ágazat erőteljes fellendülésének támogatása érdekében az új útmutató hangsúlyozza a határozott fellépés fontosságát, a fogyasztói bizalom helyreállítását és az innováció ösztönzését.

“Ezek az iránymutatások mind a kormányok, mind a vállalkozások számára átfogó intézkedéscsomagot nyújtanak, amelynek célja, hogy segítsen biztonságosan, zökkenőmentesen és felelősségteljesen újraindítani az idegenforgalmat” – mondta Pololikashvili.

Az UNWTO figyelmeztet, hogy az adatok alapján a turizmus gazdasági vesztesége 60 és 80 százalék között is lehet, attól függően, hogy a korlátozások mikor szűnnek meg. Ez azt eredményezheti, hogy 100–120 millió munkahely kerül potenciális veszélybe és 910 milliárd és 1,2 trillió dollár közötti veszteséget generálódik a világ exportjában.