Varázslatos szigetvilág – II. rész

0
281

Az elmúlt időszakban, nemzetközi viszonylatban, jelentősen megváltoztak az utazási szokások. Sok utazó közeli, könnyen megközelíthető úti célokat keres, vagy olyan távoli helyeket részesítenek előnyben, ahol minimális a társ utazók és a helyi lakos száma.

Salamon-szigetek

Solomon Islands

A Salamon-szigetek egy szuverén állam, amelyet hat fő sziget alkot, Óceániában. A területén több mint 990 kisebb sziget található, két szigetcsoportra osztva: a Salamon-szigetek Pápua Új-Guineától délkeletre és a Santa Cruz-szigetek, Vanuatu-tól északra. Ha ezt az ámulatba ejtő világot választaná, mindenképpen látogasson el Mataniko-vízeséshez és a Langa Langa-lagúnához.

Marshall-szigetek

Marshall Islands

A Marshall-szigetek a Csendes-óceáni térség Mikronézia régiójában helyezkednek el. Ez egy 29 atollból (korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget vagy szigetcsoport) és öt nagyobb távoli szigetből áll, félúton Hawaii és Ausztrália között. Több mint két évszázaddal ezelőtt fedezték fel. Sajnos a folyamatosan emelkedő tengerszint miatt, álomba illő strandjai a leginkább veszélyeztetett helyszíneknek számítanak.

Pitcairn-szigetek

Pitcairn Islands

A Pitcairn-szigetek négy vulkanikus szigetből áll, amelyek Polinézia területén emelkednek ki a Csendes-óceánból. A szigeteket 1789-ben fedezték fel, amikor a zendülők egy csoportja egy eldugott szigetet keresett, ahol senki sem talál rájuk. A sziget annyira távoli, hogy még manapság sincs repülőtere vagy tengeri kikötője. A világ többi részével való egyetlen kapcsolata egy ellátó hajó, amely évente többször érkezik Mangarevából, a Francia Polinézia Gambier-szigeteire, vagy néhány luxushajó, melyeknek ez az eldugott csodasziget a fő úti célja.

Vanuatu

Vanuatu

Vanuatu a brit New Economics Alapítvány kutatása szerint a világ legboldogabb helyének tartják. Annyira sok stranddal rendelkezik, hogy a tömeg turizmus teljes mértékben elkerülhető. Ez a vulkáni eredetű sziget kb. 1750 kilométerre keletre fekszik Észak-Ausztráliától, 500 kilométerre északkeletre Új-Kaledóniától, Fidzsi-től nyugatra és a Salamon-szigetektől délre, Új-Guinea közelében. Vanuatu ismert titokzatos dzsungeleiről, ahol a sziget őslakosai élnek.

Palmerston-sziget

Palmerston a Cook-szigetek része és a Csendes-óceán azon helyeinek egyike, ahová nehéz eljutni, mivel a legközelebbi lakott szigettől 500 kilométerre fekszik és csak évente pár alkalommal – kizárólag teherhajóval – lehet oda eljutni. A mindössze 2,6 négyzetkilométer hosszú atollt 1774-ben fedezte fel James Cook, brit felfedező, tengerész, térképész.

fotók: tourism-review.com