A nemrégiben bemutatott BiodiverCity projekt a Bjarke Ingels Group (BIG) a valaha volt legambíciózusabb terve. Ez pedig nem más, mint három mesterséges sziget építése Malajziában, ahol lakóházak, üzletek és szabadidős létesítmények létrehozását tervezik, mindezt fenntartható technológiával, például napenergiával és szélturbinákkal működtetnék.

A BIG BiodiverCity azt javasolja, hogy szigetek a Penang déli partjára kerüljenek. A dizájn terv Hijjas Kasturi (világhírű építész) és a Ramboll (vezető mérnöki és tervező vállalat) közreműködésével készült és a malajziai Penang állam kormánya által megrendezett nemzetközi építészeti verseny győztesének választották.

BIG reveals sustainable BiodiverCity masterplan for coast of Penang Island

A projekt monumentalitása elvitathatatlana. A tervek szerint 4,6 km szabadtéri strand, 242 hektár területen parkok és egy 25 km vízpartot építenének ki. A vegyes használatú kerületek akár 18 000 lakos befogadására is képesek lehetnek és a hangsúly a gyalogos- és kerékpárosbarát környezet megteremtésére összpontosítana, megfelelő tömegközlekedési infrastruktúrával. A zöld környezet szintén központ szerepet kapna, még az épületek tetején és homlokzatán is.

BiodiverCity's residential areas would host up to 18,000 people

Név szerint a The Channels lenne az első megépülő sziget, ahol 202 hektáros “digitális park” jönne létre, kulcs szerepet kapna a kutatás, fejlesztés, valamint egy családorientált terület is és a virtuális valóság és a robotika kerülne középpontba. Másik részen egy hatalmas hullám medence, tech park, kormányzati központ és kulturális terület épülne ki.

A második sziget The Mangroves lenne, amely más mangrove erdőkhöz hasonlóan védett városi vizes élőhelyek hálózatából állna. Több üzletet terveznek erre a területre és egy nagy bambusztornyot, ami konferenciák és nívós események megrendezésére szolgálna.

Végül, a The Laguna nyolc kisebb szigetből állna, amelyek egy szigetcsoportot alkotva hoznának létre. A tervezők célja ezzel a kerülettel, hogy támogasság és előremozdítsák a halászatot és a tengeri élet népszerűségét.

BiodiverCity's business-oriented island, The Mangroves, would feature a bamboo tower at its center

A BiodiverCity épületeit nagyrészt bambuszból és helyi ellenőrzött faanyagből, valamint néhány újrahasznosított anyagból készülnének. A szigeteket napelemek és szélturbinák kombinációja működtetné. Esővízgyűjtőket alakítanának ki öntözés céljából.

Jelenleg még nincs információ az építkezés várható kezdéséről és ebben a korai szakaszban arról sem, hogy a BiodiverCity szigetek pontosan hogyan jönnek majd létre, de már az is szóba került, hogy a 3D nyomtatás technológia is fontos szerepet játszhat a kialakításban.