Szuperhős filmbe illő a V-alakú repülőgép

0
243

Tavaly októberben – a társaság 100. évfordulóját követően – a KLM Royal Dutch Airlines bemutatta egy futurisztikus V-alakú repülőgép tervét. Sokan úgy vélték, hogy a projekt soha nem fog napvilágot látni, de az első prototípus azonban már valóság, ráadásul nagyszerűen repül.

A Flying-V a holland légitársaság és a TU Delft (Delfti Műszaki Egyetem) közös fejlesztése, melyet olyan óriások is támogatnak, mint az Airbus.

Egy német légitámaszponton a mérnökök tesztelték a 22,5 kilós, 2,76 méter hosszú és 3,06 méter szárnyfesztávolságú modellt. A V-alakú repülőgép a jobb aerodinamikai kialakításának köszönhetően 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot is fogyaszthat, mint egy Airbus A350-ös utasszállító.

A prototípus első repülése zökkenőmentesen zajlott. Dr. Roelof Vos, a projekt vezetője bevallotta, hogy az egyik fő probléma a felszállásnál adódik, mivel a korábbi számítások szerint a turbinák megfelelő működése ebben az elhelyezkedésben kérdéses lehet. Megkönnyebbülten állapította meg, hogy a gép 80 km/h sebességnél képes ráfordulni a felszállási szakaszra. A csapatnak módosítani kellet a modell súlypont elhelyezkedését, mivel az eredetileg vártnál jóval gyorsabban történt a leszállás, ami nem túl ideális.

Travel News - Flying-V

A központi törzs nélküli Flying-V utasszállító a tervek szerint 314 utas, rakomány és az üzemanyagtartályok befogadására lesz képes a szárnyakban. Fontos hozzátenni, hogy méretei teljesen megfelelnek a meglévő repülőterek infratruktúráják.

A projekt következő célja a fenntarthatóbb üzemanyag alkalmazása, például a folyékony hidrogén meghajtás.

A projektben résztvevők és a támogatók nem titkolt elképzelése az iparág forradalmasítása ezzel a modellel. A szakemberek nagy várakozásokkal telve tekintenek a jövő felé, hogy láthassák a megvalósított, emberek szállítására alkalmas futurisztikus repülégépet, ahogy kigördül a kifutóra és a magasba emelkedik.