A digitális technológiák új korszaka a légiközlekedésben

0
237

A Virtual World Summit on the Information Society (WSIS) fórum 2020-as virtuális csúcstalálkozó utolsó hetének hivatalos megnyitóján Dr. Fang Liu, az ICAO főtitkára beszédében hangsúlyozta, hogy az információs és kommunikációs technológiák kiemelt fontosságúak a globális fenntarthatóság és a járvány utáni újraindítás szempontjából a légiközlekedésben.

“A légiközlekedés digitalizálása elősegíti a hatékonyság növekedését, ami javítja ágazatunk képességeit, mint a társadalmi-gazdasági és fenntarthatósági előnyök katalizátorát” – jelentette ki Dr. Liu.

A főtitkár határozottan hangsúlyozta azt is, hogy a digitális képességek kritikusak lesznek a légiközlekedés világjárvány utáni helyreállításában.

„Akár teljesen új technológiákról beszélünk, akár a meglévő technológiák új alkalmazási lehetőségeiről, a digitális, az AR és az AI megoldások már elérhetőek, hogy lehetővé tegyék számunkra az utasok és a rakomány minden eddiginél részletesebb átvizsgálását, mind egészségügyi, mind biztonsági kockázatok szempontjából, mindezt nagyobb hatékonysággal.” – mondta Dr. Liu. “Emellett megalapozzák az autonóm repülőgépek, a drónok következő generációját, valamint azokat az átalakításokat, amelyekhez a pilóta nélküli repülőgép-rendszerek (UAS) vezetnek a személyes mobilitás, az e-kereskedelem, a polgári és közösségi szolgáltatások, valamint sok más alkalmazás szempontjából.”

Az ICAO főtitkára beszélt arról is, hogy a nagyobb rugalmasság, reagálókészség és hatékonyság elérésén dolgoznak.

Kiemelte: “Nagyon sok mindent el tudunk érni együtt, és az ICAO továbbra is támaszkodik az ITU partnerségére és jövőképére, miközben együtt haladunk a következő generációk zöldebb, fenntarthatóbb és innovatívabb digitális jövője felé.”