Japánban régi hagyománya van a nyilvános fürdőknek (sento) és manapság ez a tradícionális jelleg modern elemekkel keveredik. A Schemata Architects egy ilyen hagyományos nyilvános fürdőt újított fel Tokióban, modernitását pedig saját sörbárja adja. A Koganeyu névre keresztelt projektben egy eredetileg 1985-ben épült nyilvános fürdőt renováltak.

Koganeyu by Schemata Architects renovation in Japan

Megtartották a hagyományos elemeket, például a férfiak és a nők fürdőhelyeit elválasztó falat, amit kortárs színvilággal és kialakítással tettek vonzóbbá fiatalabb generációk számára.

Korábban a sentok a közösségi fürdők szerepét töltötték be, mert az emberek nagy részének nem volt saját fürdőszobája a házukban. Azonban ez mostanra teljesen megváltozott, hiszen a házak, lakások 95 százalékában megtalálható, így a sentok fokozatosan eltűntek a városból.

“Úgy gondoljuk, hogy ez a kultúra valóban fontos és meg akarjuk őrizni a következő generációnak is, ezért úgy gondoltuk, hogy egy új fürdőnek más funkciókkal kell rendelkeznie, melyek miatt ma is vonzó a vendégek számára.” – mondta a Dezeennek Kotaro Shimada projektépítész.

Koganeyu by Schemata Architects renovation in Japan

A dizájn fontos része, hogy a sörbár látható az utcafrontról, ami a régi recepcióból lett kialakítva. Korábban ez az úgynevezett bandai recepció a fürdő felé nézett, hogy a személyzet figyelemmel kisérhesse a fürdőzőket a megfelelő kiszolgálás érdekében.

A mai korszerűbb fürdőházakban már ez az elhelyezés érvényesül, de a Schemata Architects merész gondolattal lépett tovább és a pultot szigetként kiemelte a tér síkjából, ebben a formában pedig DJ pultként is szolgálhat rendezvények alkalmával.

Területe nemek szerint van felosztva, az egyik oldalon a férfiak, a másikon a nők használhatják a fürdő által kínált szolgáltatásokat. Egy hagyományos félfal választja el őket egymástól, hogy utat engedjenek a meztelen fürdőzésnek, miközben párok vagy családtagok kommunikálhatnak a fal fölött.

Koganeyu by Schemata Architects sento renovation in Japan

Belső terét kis négyzet alakú porceláncsempék borítják, amit azért választottak, mert könnyen tisztítható és a szélek körüli fuga csökkenti a járófelület csúszósságát. A bézs szín az uralkodó, mivel a tervezők meleg, világos és univerzális árnyalatnak tartják.

A fűtött fürdők belseje Towada kőből készül, amely nedvesen kékeszöldnek tűnik. Ettől a víz még tisztább és kékebb hatással bír, ami vonzó a vendégek számára.

A szauna és a hideg merülőmedence területe sötétebb anyagból készült, melynek az anyaga jobb tapadással bír és enyhén masszírozza a lábat.

Koganeyu by Schemata Architects renovation in Japan

A falakat helyi művészek díszítették, akiknek az volt a feladata, hogy értelmezzék újra a hagyományos sento dekorációt. Yoriko Hoshi dekoratíb falfestménye jápán embereket és a Fuji-hegyet ábrázolja, amely a fürdő felső részén fut körbe.

fotók: www.dezeen.com