A turizmus világa egyre szerteágazóbbá válik lépést tartva az utazók változó, egyedi igényeivel. Ma már az utazási célok többrétűek, pont ezért jelennek meg olyan specializált turisztikai ágazatok, mint az gyógyturizmus, a vallási turizmus, a kulturális turizmus vagy akár mai cikkünk központi témája – az asztroturizmus.

Az asztroturizmus egyre vonzóbb fajtája a turizmusnak. Az utazók főként csillagászattal foglalkozó létesítményeket, például obszervatóriumokat látogatnak meg. Ezek közül az úti célok közül is az egyik legtökéletesebb hely Chile. A dél-amerikai ország egyedülálló bepillantást enged az éjszakai csodáinak megfigyelésére, hiszen a világon itt az egyik legtisztább a levegő és az égbolt, ami szinte egész évben kitart (nagyjából 300 nap).

Astrotourism | Chile Travel

Az optimális körülményeket az alacsony szálló por koncentrációnak, az ideális nedvességtartalomnak és földrajzi elhelyezkedésének köszönheti Chile. Az ország északi részén alig vagy egyáltalán nincs fényszennyezés, ezért ideális a teleszkópok felszerelésére.

Nem véletlen közkedvelt helyszín az univerzum titkainak feltárására törekvő nemzetközi tudósok számára. Valójában Észak-Chile büszkélkedhet a világ csillagászati megfigyelőközpontjainak több mint 40 százalékával és ez az adat várhatóan 60 százalékra emelkedik az elkövetkező évtizedben.

Az amatőr csillagászat rajongói Chile hatalmas éjszakai égboltját ugyanolyan lenyűgözőnek találják, mint a szakemberek, ami további fejlesztésre és bővítésre ösztönözte az ország vezetését.

Mivel a csillagok, a bolygók és más égitestek megfigyelése fontos helyet foglalt el Chile ősi kultúráiban is, létrejött egy erős mozgalom a csillagászati programok és a történelmi oktatás összekapcsolására. A javaslat célja az „Etnikai Asztroturizmus” (más néven régészeti csillagászat) népszerűsítése, ami segít a turisták számára jobban megérteni a múltbéli andoki népek és a csillagok közötti kapcsolatot, hiszen ez a kapcsolat még társadalmi szerkezetüket is befolyásolta. A kozmovízió ezen formáját a Likan-antai vagy az Atacama nép alakította ki még évszázadokkal korábban.

Az Atacama régió idegenvezetői jártasak ezen a területen és számos etnikai asztroturisztikai programot működtetnek a turisták számára. Több vállalat kínál vezetett túrákat, amelyek az asztrofotózásra összpontosítanak, tapasztalt fotósok vezetésével, hogy a vendégek a legkülönlegesebb képeket rögzíthessék az eléjük táruló világról.

Chile singled out as global astro-tourism leader | Chile Travel

Chilében találhatók a világ legnagyobb és legfontosabb csillagászati obszervatóriumai, mint például az ALMA Obszervatórium rádióteleszkópja (Atacama Large Millimeter Array), a Paranal Observatory és hamarosan a Paranal legújabb tagja az ELT (Extremely Large Telescope), ami a világ legnagyobb optikai csillagászati központjává teszi a csillagvizsgálót.

Érdekesség, hogy a csillagvizsgáló napközbeni látogatása ingyenes, bár korlátozott a foglalási kapacitás, ezért érdemes akár egy hónappal előbb bejelentkezni.