A járvány felgyorsítja a 4. ipari forradalmat

0
296

Bár már jó ideje téma a vendéglátó ipar automatizálása sok országban még mindig másodlagos feladatnak tartották, de a járvány mindent megváltoztatott és most aki életben akar maradni a piacon mindent megtesz, hogy fejlessze vállalkozását. Ebből következik, hogy a koronavírus-járvány mellett már az iparág digitális átalakulása is jelentős hatással van a munkahelyekre.

Az előrejelzést a Royal Society for Arts, Manufactures and Commerce (RSA) tanulmányából származik. A londoni kutatócsoport megállapította, hogy a jelenleg zajló világjárvány növeli az igényt a személyes kapcsolattartásra. Ez pedig ösztönző hatással van a fokozott automatizálásra az emberek által korábban betöltött munkakörökben.

“A COVID-19 felgyorsítja a robotok térnyerését, egyes ágazatokban öt hónap alatt öt év digitális átalakulása tapasztalható.”

– mondta Fabian Wallace-Stephens, az RSA munkatársa.

Mindazonáltal számos szakértő elismeri, hogy a pandémia okozta recessziók és az automatizálás felgyorsulása széles körben okozhat félelmet. Korábban a huszadik század hajnalán hasonló jelenség volt megfigyelhető a gazdasági válság idején. Két évtized alatt az automatizálás következményeként a munkahelyek majd 50 százaléka megszűnt.

Legfőbb oka a visszaesésnek a költségek csökkentése, mivel a vállalatok az automatizáció felé fordulnak. Példaként említhető Nir Jaimovich és Henry Siu tanulmánya, amely megmutatta, hogy a 2008-as pénzügyi válság idején sok magasabb szintű szakmai tudást nem igénylő munkahely szűntmeg.

Ezentúl az átalakulás nagyban múlik a fogyasztókon, hiszen ha olcsóbb, kevésbé munkaigényes termékek és szolgáltatások mellett döntenek és olyan vállalatoktól vásárolnak, akik kevesebb munkavállalót foglalkoztatnak, szintén növelik az automatizálás mértékét a gazdaságban.

Hozzá kell tenni, hogy az olcsóbb, kevésbé munkaigényes termékek állománya nem az egyetlen változás a fogyasztói magatartásban, amely elősegíti az automatizálást. Az 1918-as spanyol influenzajárvány során a betegségtől való félelem megváltoztatta a társadalmi interakciókat, ami a bizalom hosszantartó csökkenését eredményezte.

A jelenlegi járványra reagálva az ügyfelek nyitottabbak az automatizált rendszerek használatára az emberi érintkezés elkerülése érdekében. Valójában a fogyasztóknak szánt automatizálásra szakosodott vállalatok, mint például a Yanolja és a Sainsbury, megnövekedett keresletet jelentettek rendszereik iránt.

A változás jelentős munkahelycsökkenéssel járt az Egyesült Királysában is. Kate Nicholls, az UKHospitality szakszervezet ügyvezetője elmondta a Parliament’s Treasury Select Committee-nek, hogy az országban mintegy 900 000 vendéglátóipari alkalmazott maradt állás nélkül és az év végéig további 560 000 munkahely megszűnésére lehet számítani.

“Nagy a veszélye annak, hogy elveszítjük a gazdaság nagy részét – a vendéglátásban fizetésképtelenné váló vállalkozások miatt megszűnik az emberek újbóli foglalkoztatását segítő növekedési motor”

– mondta Nicholls.

Hozzá kell tenni az automatizálás önmagában nem jelenti azt, hogy megoldódott a probléma – bár a járvány jobban sújtja azon vállalkozásokat, ahol az emberi munkaerő jelentős tényező.

“A művészet és a szórakozás, az utazás és az idegenforgalom, valamint a kreatív ipar valószínűleg a jövőben a munkahelyek növekedésének fontos területe lesz, de nagyobb támogatásra van szükségük a járvány ideje alatt.”

– jelentette ki Fabian Wallace-Stephens.