Jövő év elejére elkészül a végleges útmutató az európai nemzeti idegenforgalmi szervezetek számára. A jelentés meghatároz egy keretrendszert, amely adaptálható az egyes európai nemzetek speciális igényeinek kielégítésére.

Az European Travel Commission (ETC) a Travel Foundation, a GoodPlace Slovenia és a Green Case Consulting megbízásából új kézikönyvet bocsát rendelkezésre a nemzeti turisztikai rendszerek végrehajtásáról, beleértve a tanúsítványokat, díjakat és más hasznos információkat, melyek célja a fenntartható utazás javítása és népszerűsítése.

A felhasználóbarát kézikönyv a fenntartható fejlődés és a menedzsment elvein fog alapulni, továbbá a legújabb kutatási és legjobb gyakorlati eszközökre és esettanulmányokra fog támaszkodni, ideértve a díjnyertes Slovenia Green programot is.

A szerzők és az ETC tagok tapasztalatait összegyűjtve, hasznos sablonokkal, ellenőrzőlistákkal és más forrásokkal teli gyakorlati eszköztárat hoznak létre, amely inspirálja és irányítja az idegenforgalmi menedzsereket egy kipróbált és bevált folyamaton keresztül.

“Tagjaink elkötelezettek a fenntarthatóbb turisztikai formák kifejlesztése mellett, és megértik a fenntarthatósági rendszerek potenciálját Európa hírnevének, vonzerejének és látogatói élményének növelésére. Amire szükség van pandémia visszaszorításához, azok a gyakorlati eszközök és útmutatások a végrehajtáshoz. Az ETC aktív szerepet játszik tagjai támogatásában ebben a feladatban és ez az új kézikönyv fontos része lesz a megoldásnak.”

– mondta Eduardo Santander, az ETC ügyvezető igazgatója.

A kézikönyv kidolgozásának részeként kutatásokat is végeznek annak meghatározására, hogy vajon a fenntarthatósági kezdeményezések megerősítették-e az országos turisztikai marketing és promóciós tevékenységeket.

A szakértő szervezetek, vállalatok:

Travel Foundation

Vezető globális civil szervezet, amely egyesíti a vállalatokat, az állami szektort és a helyi ügynökségeket, támogatva őket a turizmus fejlesztésében és irányításában, hogy maximalizálják a közösségi és környezeti előnyöket. A 2003-ban alapított cég a világ 30 országában működik.

GoodPlace Slovenia

Szlovén nonprofit szervezet, ahol a fenntartható menedzsment megvalósítására szolgáló megoldásokra és eszközökre koncentrálnak a turisztikai szektorban mind Szlovéniában, mind nemzetközi szinten.

Green Case Consulting

Rachel McCaffery által 2011-ben alapított Green Case számos szolgáltatást kínál vállalkozások, szervezetek és úti célok számára a fenntartható fejlődéshez. Rachel tagja volt az Európai Turisztikai Mutatórendszert (European Tourism Indicator System – ETIS) kifejlesztő csapatának, amely 14 európai turisztikai desztináció kísérleti tesztelését irányította. Jelentős vezetői tapasztalattal rendelkezik a magánszféra fenntartható turisztikai rendszereinek kidolgozásában. Számos ország vezetői és szakemberei számára tartott előadásokat a fenntartható turizmus gyakorlati alkalmazásáról.