Kiállítás-alternatívák a pandémiás helyzetben? Magyarország legprofibb séfjei egy helyen?

0
851

A Hungexpo, Budapest X. kerületében több szakmai és nagyközönségnek szánt kiállításoknak ad otthont. A pavilonokból álló létesítmény már évek óta emberek ezreit invitálja a különféle érdekesebbnél érdekesebb programokra. A helyszínen találkozhatunk különböző indíttatással érkező emberekkel: az egyszerű érdeklődőktől kezdve, az üzletkötőkön át, a külföldi kiállítókig.

A Budapest Tourism Club tavaszi nyitóelőadásának keretein belül, a Hungexpo két mozgató eleme Tihanyi Klára, stratégiai és üzletfejlesztési igazgató, illetve Szántó Gabriella, kommunikációs és marketing igazgató számolt be nekünk a Hungexpo területén szervezett turizmus-vendéglátással, rendezvényszervezéssel kapcsolatos kiállításokról. Természetesen azt is elárulták, hogy mik a legfontosabb fogalmai, tényezői a kiállításszervezésnek. Az előadáson vetített videókon keresztül megtapasztalhattuk a Sirha, a Bocuse d’Or és az Utazás Kiállítás pörgős hangulatát is. A jelenlegi aggasztó helyzet a Hungexpo összes jelenlegi és jövőbeni kiállításaira is hatással van. Vajon hogyan viszonyulnak ehhez, milyen alternatívákat tudnak kínálni a nagyközönségnek? Mi lesz így az élő találkozásokon alapuló üzletkötésekkel?

De mi is az a Sirha? A világ egyik legjelentősebb francia eredetű gasztronómia rendezvénye, prémium nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása, amit kétévente rendeznek meg hazánkban. 2020-ban több, mint 300 kiállító vonultatta fel termékeit, szolgáltatásait és innovációit. Közülük csaknem minden harmadik külföldről érkezett. A kiállítók a vendéglátóiparba beszállító cégek, ezek akár lehetnek cukrász- és pékiparban, csomagoló iparban tevékenykedő vagy gépgyártó cégek is. A kiállításon belül helyet kapnak a szakmai konferenciák, versenyek, amiket a szervezők kifejezetten szeretnek, mivel nagyon látványos és hangulatos – ez a látogatók számában is megmutatkozik.

A Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenye, melyet Sirha szakkiállítás keretein belül rendeznek meg. A döntőre kétévente kerül sor Lyonban, amit egy kontinens-bajnokság előz meg az előtte lévő évben. 2016-ban Budapest és a Hungexpo adott otthont az európai döntőnek. A szervezők úgy jellemezték a hangulatot, mintha egy sporteseményt vegyítenénk az Oscar-gálával.

Az Utazás Kiállítás évtizedek óta a turisztikai szektor legnagyobb kiállítása. Átlagosan 30-40 ország több, mint 250 kiállítója mutatja be desztinációit, szolgáltatásait és termékeit. 3 fő témára épül, ezek a külföldi országok, a magyar utazási irodák ismertetése, akik főleg külföldi ajánlatokkal szolgálnak, a harmadik pedig a belföldi turizmus bemutatása. Minden évben kijelölnek egy külföldi és egy belföldi országot, várost, akik a díszvendégei lesznek az eseménynek – általában az ő standjaik a legnépszerűbbek. Az Utazás Kiállítás érdekessége, hogy nem csak a szakmabeliek látogathatják, hanem a nagyközönség számára is nyitott rendezvény. A szakmai napot, konferenciákat csütörtökön tartják, majd péntektől vasárnapig bárki szabadon látogathatja. A szervezők remélik, hogy az Utazás Kiállítást a megszokott időponthoz képest pár hónappal később, május-június környékén meg tudják szervezni az egészségügyi előírásokat betartva. A Hungexponak saját COVID-kézikönyve is van. Ha megvalósulna az Utazás Kiállítás, a következő óvintézkedéseket tennék meg a rendezők: hőmérsékletmérő belépési kapuk felállítása, kézfertőtlenítő minden sarkon, kötelező maszkviselés, plexi fal létrehozása két tárgyaló fél között, illetve az újonnan épült pavilonokat.

Az előadás ezen a linken érhető el:  https://www.facebook.com/btckvik/videos/133193685339345

Cikk szerzői: Molnár Orsolya és Zsobrák Luca