Egyedülálló építészeti projekt indul a fenntarthatóság jegyében

0
127
A DNS-ihletésű torony befejezéséhez közeledve, a neves építész, Vincent Callebaut javaslatot tett egy új vegyes felhasználású lakóövezet fejlesztésére, amelyet elsősorban fából készítenének el.

Az Archiborescence névre keresztelt projekt az építész zsenialitását mutatja, ahogy összehozza a környezeti adottságokat és a mesterséges építészetet.

A projekt során a természet nyújtotta lehetőségeket szeretnék ötvözni olyan fenntartható technológiákkal, mint a napenergia és a szélturbinák használata.

Az épületet egy korábbi franciaországi iskola helyére tervezték Lille-ban. Az ingatlan együttes összesen 14 465 m² négyzetméteren terülne el, és nem csak lakóházaknak, de szállodának, irodahelyiségeknek, különböző sportlétesítményeknek és kiskereskedelmi üzleteknek adna otthont.

A tervek szerint CLT-t (kereszt-rétegelt fa) használnának az építkezés során. A CLT gyártási folyamata sokkal kevesebb energiát igényel, mint a beton vagy az acél, ráadásul nem termel üvegházhatású gázokat. 1 tonna beton előállítása 2,42 tonna CO2-t és 1 tonna acél előállítása 0,938 tonna CO2-t eredményez. A fa lassan ég, nem bocsát ki mérgező füstöt, és 250-szer lassabban adja át a hőt, mint az olvadó acél, és tízszer lassabban, mint a beton, amely a lángok hatására megreped.

Az esővizet is gyűjteni szeretnék, amit főként öntözésre, és a WC-k öblítésére használnának. Tovább tetőtéri gazdaságokat szeretnének kialakítani, ahol zöldség és gyümölcstermesztés folyik majd. Az épületek természetes szigetelőanyagokat tartalmaznának, például szalmát és kendert. A lakások szellőztetése szintén természetesen úton oldanák meg, míg a napelemek és szélturbinák egy hidrogénalapú elektromos tárolóhoz lennének kapcsolva. Ebben a korai szakaszban még nem állnak rendelkezésre adatok, de a cél az, hogy több energiát termeljen, mint amennyire szüksége van.

Továbbá akadálymentesített megoldásokra fókuszálnak a gyalogosok számára, a gépjármű-forgalom csillapítására, például olyan elérhető szolgáltatások nyújtásával, mint a kerékpáros közlekedés támogatása. 

Archiborescence projektjének befejezéséről még nincsenek pontosa adatok, de izgatottan várjuk a fejlődő, fenntartható építészet egyik újabb remekét, amelynek kivitelezése világ szinten példaértékű lesz.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210225_fenntarthato_epiteszeti_projekt_franciaorszagban