Gőzerővel fejlesztik digitális képességeiket a légitársaságok a biztonságos utazásért

0
110
Amióta a koronavírus megváltoztatta az utazási szokásainkat és a teljes utazási szektort, a világ szinte megszállottja lett a digitális egészségügyi útleveleknek, az új technológiáknak és az automatizálási módszereknek.

Jellemzően a közel-keleti régió legforgalmasabb repülőterei közé tartozik a Dubai Nemzetközi Repülőtér, a Doha Nemzetközi Repülőtér, az Abu-Dhabi Nemzetközi Repülőtér és a Khalid King Nemzetközi Repülőtér Rijádban, Szaúd-Arábiában. Az Airports Council International szerint a régió légitársaságai azonban 2020-ban elvesztették bevételeik mintegy 74 százalékát, ami világszerte a legjelentősebb csökkenés. Ez mintegy 8 milliárd dolláros bevételkiesést jelent.

A Közel-Kelet számos közlekedési csomópontja, Izraeltől Dubajig, főként a nemzetközi forgalomra támaszkodik, de a folyamatos globális utazási korlátozások miatt át kellett gondolniuk stratégiájukat, hogy új utakat találjanak az alkalmazkodáshoz.

Quatar Airways mobilalkalmazást tesztel

A Quatar Airways annak érdekében, hogy felülmúlja riválisait a régióban, a pandémiát követő helyreállítási stratégia részeként csatlakozott a „fit to fly” mozgalomhoz. Január 26-án a vállalat bejelentette, hogy ő lesz a Közel-Kelet első légitársasága, amely a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetséggel partnerségben megkezdi az új IATA Travel Pass „Digital Passport” mobilalkalmazás tesztelését. Az mobilapplikációt először a légitársaság Doha-Isztambul útvonalán használják majd. Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megkapják digitálisan Covid-19 teszt eredményeiket, így ellenőrizhetik, biztonságosan utazhatnak-e.

Abu Dhabi és a vezető nélküli járművek 

Az Abu Dhabi Nemzetközi Repülőtér az elsők között telepített – az Egyesült Arab Emírségek Tawazun Stratégiai és Fejlesztési Alapjával együttműködve – automata fertőtlenítő robotokat a tiszta és steril környezet megteremtéséért.

Izrael: érintés helyett beszéd 

A Touchless.ai egy új technológia, amely éttermi menükben vagy repülőtéri kioszkokban használható a koronavírus és más fertőző betegségek terjedésének megakadályozása érdekében. A Covid-19 által inspirált technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy érintés nélküli technológiával beszéljenek egy digitális kioszkba. Jelenleg az Egyesült Államokban és néhány európai országban tesztelik.

Dubaiban a robotokat preferálják

Dubaiban a robotok nagyon népszerűek. A világjárvány óta az emirátus vírusölő robotokat vetett be egyes állami létesítményekben, például kórházakban és repülőtereken. A múlt héten pedig egy új RoboCafe nyílt a városban, ahol az ügyfelek megrendeléseket adnak le és német gyártmányú robotokkal szolgálják ki őket.
2020 szeptemberében a Dubai Nemzetközi Repülőtér bevezette a Rahal-t (arabul utazót jelent), hogy segítsen a repülőtér utasainak. A robot a világ legnagyobb repülőtéri termináljának ügyfélszolgálati csapatában tevékenykedik. Sajnos azonban Rahal sem segített a Dubai repülőtér forgalmának fellendítésében, amely tavaly 70 százalékkal csökkent.

Gulf Air – válságmenedzsment 

Amikor az első globális lezárás 2020 márciusában bekövetkezett, Bahrein nemzeti légitársasága, a Gulf Air együttműködött az ANIXE vállalattal, az utazási technológiák szakértőjével, és a fejlesztésére útjára léptek. A légitársaság befektetett az ANIXE Resfinity Air nevű internetes foglalási platformjába. Ez lehetővé tette a vállalat számára, hogy immár digitálisan végezhesse a repülőgépek átcsoportosítását és megváltoztassa a különböző osztályok ülésszámának arányát. A technológiai vállalt segített a Gulf Airnek az online foglalások javításában is. Korábban a foglalások módosítása csak a telefonos központokon vagy utazási irodákon keresztül volt lehetséges. Az ilyen és hasonló fejlesztésekből is az rajzolódik ki, hogy az automatizálás számos vállalkozás túlélésének kulcsa lehet az elkövetkező években.

A cikk szerzője: Fülöp Réka

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210228_gozerovel_fejlesztik_digitalis_kepessegeiket_a_legitarsasagok_a_biztonsagos_utazasert