Mesterséges energiaszigetet építenek Dániában

0
109
Dániában építi ki a világ első, olyan mesterséges energiaszigetét, mely szélturbinák segítségével csaknem hárommillió európai háztartás energiaellátását biztosítja majd.

A Dán Energiaügynökség (Danish Energy Agency) új projektjében egy 30 hektáros energiasziget megépítését célozza meg az Északi tengeren. Az új energiaközpontot a dán történelem legnagyobb projektjének tekintik, mely megmutatja a part-menti szélerőművekben rejlő potenciált is.

Az energiasziget továbbá biztosítja Dánia vezető szerepét a szélenergia-felhasználás területén, amely 51-49 arányban lesz megosztva a állam és a magánvállalkozások között.

A tervek szerint a szélturbinák kapacitása 3 gigawattra tehető, amely megegyezik Európa körülbelül 3 millió háztartása által felhasznált energiamennyiséggel. De itt nem állnak meg! Ugyanis a következő célállomás a sziget kapacitásának növelése lesz, amit 10-12 gigawattra bővítenének.

A tervek szerint a sziget 2033-ra készülhet el, ami lehetővé teszi az ország számára, hogy a szomszédos nemzetek megújuló energia ellátójává válhasson.

Hazánkban találkozhatunk szélerőművekkel Mosonmagyaróváron, Szápáron, Levélen és számos területen, azonban a 2010-2011-es telepítés óta nem történt ilyen típusú beruházás. A jelenlegi kapacitás 330 MW, de ennek folyamatos csökkenését jósoljak, 2030-ra pedig teljesen el is tűnhet a szélenergia kapacitás Magyarországról.

A cikk szerzője Pál Fanni

Az eredeti cikk itt olvasható:  https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210301_mesterseges_energiaszigetet_epitenek_dania