A kiberbiztonság megoldása a mesterséges intelligenciában rejlik

0
130
A technológiai fejlődés az életünk minden szegmensére hatással van, azonban a területet villámgyors haladás jellemzi, melyre minden szinten szükséges reagálni.

A nagy vállalatoknak különösen fontos, hogy nyissanak az új, innovatív kiberbiztonsági megoldások felé, mert a magas váltságdíj követelések miatt a kiberbűnözők kedvelt célpontjai.

Tavaly évvégén, 2021-re a Kaspersky ICS azt jósolta, hogy a vállalatoknak fel kell készülniük, az előző évekhez képest, a sokkal kifinomultabb kibertámadásokra.

Úgy tűnik ennek egyik lehetséges megoldása a mesterséges intelligencia alapú védelmi rendszerek használata lehet.

Egy most megjelent friss kutatás eredménye szerint a szervezetek kétharmada használja a támadások ellen a mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásokat.

Azok a vállalatok, ahol a jövőben AI alapú védelmi rendszert szeretnének használni érdemes a következő szempontokat figyelembe venni.

A különböző szervezeti szinteken összefogásra van szükség

A felmérésből kiderül, hogy négyből három vezető úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia által vezérelt kibervédelem lehetővé teszi, hogy gyorsabban reagáljanak a jogsértésekre.
Az IT szektor vezetőinek fel kell készítenie a tulajdonosokat a digitális támadások gyors ütemű változására, hogy azok hatékonyan tudjanak reagálni. Még a vállalkozásoknak pedig erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy a politika is támogassa törekvéseiket.

2021 januárjában a megtámadott ipari számítógépek aránya 15,3 százalékos volt, és az országok közti eloszlás szerint Algériát érte legtöbbször támadás.

Kockázat kezelés, etikus magatartás és tudás megosztás

A vállalati vezetőknek törekedniük kell arra, hogy kifejlesszék az AI-t a kockázatkezelési tevékenység körét, hogy minimalizálják az ilyen típusú fenyegetéseket.

Mind a köz-, mind pedig a magánszektornak etikai iránymutatásokat kell használnia a mesterséges vezérléssel kapcsolatos alkalmazásokhoz. Ösztönözniük kell a szilárd biztonsági és átláthatósági ellenőrzések felvételét ezekbe az etikai keretekbe.

Az etikus mesterséges intelligencia támogatására alkalmazható elvek a következők: a mesterséges intelligencia torzításának kiküszöbölése, a mesterséges intelligencia adatainak védelme, valamint az emberek felelősségre vonhatósága az AI technológiák világra gyakorolt hatásainak érdekében.

Sok esetben a kutatások titokban zajlanak és bár hiába kerül egyre több tanulmány publikálásra, azok részletei hiányosak. A minél hatékonyabb védekezés érdekében szükséges volna, hogy az elért eredményeket a szakmabeliek forráskódokkal együtt osszák meg egymással az adatok megóvása mellett.

Az AI integrálása a kiberbiztonsági rendszerekbe nem könnyű feladat. Az üzleti vezetőknek látniuk kell a beépítéssel járó kihívásokat, olyan megoldások kidolgozását kell szorgalmazniuk, amelyek fokozzák a biztonsági programok hatékonyságát, ugyanakkor etikusak és védik a magánadatokat. Tisztában kell vele lenni, hogy az AI-technológiák használata felelőséggel jár. A kutatási eredmények nyomon követése, a lehetséges fenyegetések modellezése és a nyilvános irányelvek betartása elengedhetetlen szempontok, ha a jövőben mesterséges intelligenciát szeretnének használni a kiberbiztonsági programokban.

Az eredeti cikk itt olvasható:  https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210303_a_kiberbiztonsag_megoldasa_a_mesterseges_intelligenciaban_rejlik