A Lufthansa német nemzeti légitársaság, első osztályú “Corona Lounge” létesítését tervezi egy moszkvai repülőtéren, hogy más országok gazdag mecénásai az országba repülve kapják meg a Sputnik V oltást anélkül, hogy átlépnék az országhatárt.

A németek nagyrésze elégedetlen a kormány oltakozási stratégiájával. A hosszadalmas procedúra miatt általános türelmetlenség tapasztalható. Sokan a rendszert kijátszva arra törekednek, hogy átugorva a sort hozzáférést kapjanak az orosz Sputnik V vakcinához.

A preferenciát az okozza, hogy az orosz vakcinát a The Lancet brit orvosi folyóirat biztonságosnak tekintette.

A Lufthansa egyelőre cáfolja, hogy igaz lenne a hír.

A Lufthansa megkereste a bne IntelliNews-t, mondván, hogy nem tervezi oltási központ megnyitását a repülőtéren, de rámutatott arra a tényre, hogy létező oltási központ áll rendelkezésre tartózkodási engedéllyel rendelkező orosz és külföldi állampolgárok számára.

“A moszkvai Domodedovo repülőtéren már van egy általános oltó pont, amely a repülőtér, érkezési területén található. Az oltási központ nyitva áll a repülőtér alkalmazottai, orosz állampolgárok és Oroszországban tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek előtt. Jelenleg a Lufthansa Lounge nincs a moszkvai Domodedovo repülőtéren, és a légitársaság sem tervezi, hogy ott oltási központot nyisson. Ha további kérdései vagy részletei vannak az oltási központtal kapcsolatban, kérjük, forduljon a moszkvai Domodedovo repülőtérhez.”

– mondta a Lufthansa szóvivője a bne IntelliNews-nak elküldött üzenetében.

Németországnak a bürokratikus uniós közbeszerzési szabályok betartásával sikerült beszereznie elegendő számú adag vakcinát a lakosság tömeges oltása érdekében. Azonban a legkevésbé veszélyeztetett német állampolgároknak előreláthatólag gyógyszerhiány miatt 2022-ig kell várniuk, amíg megkaphatják azt.

De a felsőosztálybeliek nem akarnak ilyen sokáig várni. A Lufthansa úgy gondolja, hogy hajlandóak különleges jegyeket vásárolni Moszkvába, ahol a vállalat egy speciális társalgót szándékozik létrehozni, elkülönítve a repülőtér többi részétől. Itt a türelmetlen pályázók a határ megtisztítása nélkül megkaphatják az oltást, majd azonnal visszaszállítják, mielőtt néhány héttel később visszatérne az emlékeztető oltásra.

Az IntelliNews értesülései ellentmondanak a Lufthansa tájékoztatásának

A bne IntelliNews értesülései szerint a Lufthansa tárgyalásokat folytat Oroszország külügyminisztériumával a frankfurti repülőtér és a város második legnagyobb repülőtere, a Moszkva Domodedovo közötti menetrend szerinti járat létesítéséről.

A magántulajdonban lévő Domodedovo, Dmitrij Kamencscsik milliárdos tulajdonos, vélhetően támogatja az ötletet, miszerint orvosi turisztikai szolgáltatást nyújtson a koronavírus elleni védőoltáshoz, de a terv véglegesítéséhez még szükség van a Kreml engedélyére.

Németország az elmúlt időszakban a Sputnik V oltóanyag elsőszámú rajongójaként lett kikiáltva. Az ország támogatásaképpen gyártási helyszíneket ajánlott, hogy felgyorsítja az EU oltási problémájának megoldását. Mindeközben saját oltási programjuk bevezetése reménytelenül lassúnak bizonyult. Az AstraZeneca vakcinával a lakosság mindössze 4 százalékát oltották be, ami köszönhető volt az oltóanyag hatékonyságának szkeptikus fogadtatása miatt. Többen úgy vélik, hogy a lassú és átfogó oltási törekvés a szeptemberben, 15 év után, kancellári minőségéből távozó Angela Merkel örökségét ronthatja.

A német sajtóban számos cikk jelent meg arról, hogy a Sputnik biztonságos és hatékony a COVID-19 ellen, az olvasók pedig sérelmezik, hogy a kormány nem vásárol vakcinából.

Domodedovónál már kijelölték a tranzit zónát, mely az oltások beadásának helyszínéül szolgálhat. Az orvosi turisztikai csomag költsége, amely két oda-vissza jegyet tartalmaz Moszkvába, a bne IntelliNews forrása szerint, kezdetben körülbelül 1000 euró lenne. A Sputnikból egy oltás mindössze 10 dollárba kerül, ezzel világszerte az egyik legolcsóbb oltóanyag. Az egyik legnagyobb akadály azonban a tranzitvízumok rendezése, annak érdekében, hogy az oltásturisták a vakcina beadása után két óra kontroll időszakot tölthessenek a zónában.

A Lufthansa, vakcina repülési programját szeretné kiterjeszteni a Zürichből és Bécsből induló járatokra is, továbbá bárhol, ahol arra igény mutatkozik.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210304_a_moszkvai_repuloter_es_a_lufthansa_kozos_oltokozpont_bizniszbe_kezd