Elon Musk nem az a feladós típus

0
103
A harmadik kísérleti teszt felszállása zajlott szerdán a SpaceX Csillaghajójának, a texasi Boca Chica melletti indítóállásról. A teszt az előző kettőhöz nagyon hasonlóan robbanással végződött, az amerikai űrkutatási vállalat mégis bizakodó.

Sikeres landolás után mégis felrobbant  

Ígéretes repülés után a SpaceX SN10 Csillaghajó prototípusa szerdán este gyengéden landolt – néhány percig a földön maradt, majd hirtelen felrobbant.

Négy és fél perccel az indítás után, miután tíz kilométeres magasságban átlyukasztotta a felhőket, a 165 méter hosszú rozsdamentes acéltorony könnyedén átfordult az elülső részén. A manőver célja az ereszkedés lassítása volt, majd finoman földet ért. Úgy tűnik azonban mégis csak rossz szögben landolt, az oldalában lángok tűntek fel.

A sikeres földet érést követően, már nyolc perce tartózkodott az indítóálláson, amikor mégis felrobbant, akár csak elődjei.

A leszállás jó irányba tett lépés volt. A prototípus három Raptor motorját használta, hogy visszafelé fordítsa magát, mielőtt biztonságos kapcsolatba került volna a talajjal függőlegesen.

Miután a rakéta leszállt, a földön tartózkodó személyzet tűzoltótömlőkkel megpróbálta eloltani a tüzet, de addigra már láthatóvá vált, hogy a hajótest hajlik.

Elon Musk izgatottan számolt be folyamatosan a Twitteren követőinek az események aktuális állásáról.

A SpaceX-nél töretlen a lelkesedés 

A szerdai kísérletet már a harmadik bevetése volt a SpaceX Csillaghajóknak. A rakéta mindkét elődje, az SN8 és az SN9 nagyjából tíz kilométeres magasságba repült fel decemberben és februárban, de egyikük sem élte meg a leszállást, útjaikat hatalmas tűzgolyóként fejezték be.

Az SN10 volt az első a prototípusok közül, amely mind a három Raptor motorját használta a leszállás lassításához. Az SN8 és SN9 a Raptor motorjaiból csak kettőt gyújtott be, hogy segítse a földet érés előtti süllyedés lassítását, mely erősen befolyásolja a leszállás előtti halálukat.

A SpaceX felgyorsítja fejlesztések ütemét. A vállalatnak mindössze öt hétbe telt a létesítményben lévő rakéta felkészítése a tényleges kilövésre. Míg az SN8 és SN9-nél hat és tíz hét között volt ugyanez a folyamat.
A tervek szerint a vállalat még ebben az évben megpróbál megkísérelni egy újabb, remélhetőleg sikeres tesztindítást, azzal a céllal, hogy két évvel később meglátogassa a Holdat.

Ha a SpaceX-nek megvannak az orrfutói, három év múlva legénységgel ellátott Csillaghajó-missziót indít egészen a Marsig.

A sorozatos robbanások miatt, laikus szemmel ez az elképzelés inkább utópisztikus, mint reális. Mindenesetre a vállalat szerint a sikeres leszállás és a tesztek egyre gyorsabb ütemű haladása előremutató, és a megfelelő irányba fejlődik.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210307_elon_musk_nem_az_a_felados_tipus