A robotika segít az önálló élet megteremtésében

0
113
Mesterséges intelligencia alapú robotkesztyűt fejlesztettek ki az Egyesült Királyságban. Az eszköz felerősíti a kéz erejét, miközben digitális terápiás módszert alkalmazva segíti a rehabilitációt.

A brit biotechnológiai startup, a BioLiberty első terméke egy segítő markolat.

Az intelligens szerkezet célja, azon embereket megsegítse, akiknek a kézzel történő erőkifejtés problémát okoz, és nehezen tudják megfogni, majd megtartani a kézbe vett tárgyakat.

A robotkesztyű támogatásával, újra lehetővé válik az önálló életet azok számára is, akik korában segítségre szorultak. A négy mérnökhallgató által kifejlesztett robotkesztyű motorja a mesterséges intelligencia (AI), mellyel viselőjének képes megnövelni az erejét. A működési elv szerint az idegek serkentik a kézben lévő izmokat, miközben a kesztyű méri és rögzíti a kapcsolódó elektromos aktivitást. Az AI rendszer a fogás erősségét és a mozgási szándék kombinációját alakítja át, ezzel lehetővé téve a napi feladatok könnyeb elvégzését.

A kézerő elvesztése több, mint 2,5 millió Brit állampolgárt érint.

Az alapítók egyikének személyes tapasztalatára, a szklerózis multiplex diagnózisára reagálva, hívták életre a kesztyűt. Az intelligens eszköz megkönnyíti az olyan napi rutinokat, mint a vezetést, vagy épp a háztartási tevékenységek. A kéz mozgatásáért felelős izmok gyengülése vagy teljes leállása különböző okok miatt következhet be, ide sorolva az öregedést, a degeneratív és neurológiai betegségeket, mint például a szklerózis multiplexet, vagy a stroke.

A robottechnológia alkalmazásával a kesztyű elhagyhatóvá teszi a nehéz vezetékek és motoros eszközök használatát, így biztosítva a könnyű mindennapi használatot. A digitális platform alapvető fizikoterápiás gyakorlatokkal segíti viselőjét, hogy autonómiáját tovább növelhesse. A startupot jelenleg az Edinburgh Business School Inkubátorháza, a Heriot-Watt Egyetemen támogatja.

A hozzáférhetőség kulcsfontosságú ahhoz, hogy megteremtsék azt a jövőt, amiről a legtöbb ember álmodik.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210306_a_robotika_segit_az_onallo_elet_megteremteseben