Az űrhajósok 7 órás űrsétára vállalkoztak, hogy felkészítsék az ISS-t az új napelemekre

0
93
A NASA űrhajósai hét órás űrséta során kezdték el a Nemzetközi Űrállomást (ISS) felkészítését, az újonnan érkező napelemek érkezésére. Az új készlet az öregedő, már 2000. decembere óta szolgáló, napelem tömböt fogja segíteni.

Az ISS már több mint két évtizede működik. A folyamatos használat ezen időszaka alatt, az előőrs áramellátását nyolc darab, 34 méter hosszú szilícium napelemes rendszer biztosítja. A sok évnyi űrben töltött idő után, a napelemek teljesítménye azonban romlani kezdett. Ez a NASA-t és partnereit a bővítésre ösztönözték, ezért hat új tömbbel erősítik meg az eddig meglévő napelem flottát. Az ISS új kiegészítései, lényegében a Roll Out Solar Array (ROSA) technológiai demonstrátor nagyobb változatai, amelyeket korábban már a hatalmas állomáson 2017. júniusában teszteltek.

A tömbök, már meglévő hat napelem elé kerül kihelyezésre. A működésbe lépés után, az űrállomás áramtermelő képességeit 160 kilowattról 215 kilowattra növelik.

A legfontosabb feladat azonban, a speciális tartószerkezetek felszerelése volt az ISS külső hajótestén. A műveletet február 28-án, Kate Rubins és Victor Glover űrhajósok végezték el.

A 7 óra 4 perces űrséta során konzolszerkezetet és tartógerendákat telepítettek a meglévő kikötőoldali 2B tömbnek nevezett egyikére. A művelet közben némi probléma merült fel, mely normál, földi körülmények között nem okozna gondot, azonban az űrben minden kissé más.

Az új hajótest egyik rögzítő csavarját nem lehetett megfelelően a helyére csavarni, ezért Rubens kénytelen volt fúrógépet használni, hogy hátrahúzza a csavart, mielőtt egy racsnis kulcs segítségével még egyszer megpróbálná rögzíteni. Rubensnek ezt a műveletet egy 127 kilogrammos szkafanderben kellet, egy a Föld körül 8km/s sebességgel mozgó szerkezetre felakasztania.

Rubins és Glover, a második azonos tartó felszerelését is megkezdte a 4B napelemes párra. Azonban ezt a munkafolyamatot már nem sikerült befejezni, ezért egy következő űrsétára lesz szükség, mely március 5-én esedékes.

A NASA szerint az első két kiépítő panelt még ebben az évben az ISS-be szállítják a SpaceX 22. utánpótlási szolgáltatási missziójának részeként. Előreláthatólag további két szállításra lesz még szükség, hogy mind a hat tömb az állomásra kerüljön.
Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210303_az_urhajosok_7_oras_ursetara_vallalkoznak_hogy_felkeszitsek_az_iss_t_az_uj_napelemekre