Magyar séfek a nemzetközi élvonalban: avagy a Budapest Tourism Club beszélgetése Hamvas Zoltánnal

0
281

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke kötetlenül mesélt a legendás főzőverseny során szerzett tapasztalatiról, megosztotta gondolatait a magyar csúcs-gasztronómia jelenlegi helyzetéről, valamint szó esett az Akadémia jövőbeni céljairól is a Budapest Tourism Club legutóbbi előadásán.

Ha a magyar csúcs-gasztronómia világában kalandozunk, Hamvas Zoltán neve előbb-utóbb biztosan visszaköszön valahol, hiszen az utóbbi években a hazai vendéglátás egyik legmeghatározóbb alakjává vált. A Stand étterem, illetve a Stand 25 Bisztró társtulajdonosa, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökeként célja tehetséges fiatal szakácsok edukálása, a magyar gasztronómia fejlesztése és népszerűsítése. Mindezek mellett neve szorosan összefonódik a Bocuse d’Or főzőversennyel, jelenleg a magyar csapat elnöke. Tanítványa, Széll Tamás képviselte először Magyarországot a nemzetközi Bocuse d’Or világversenyen Lyonban, ahol az előkelő 4. helyezést hozták el.

A nemzetközi Bocuse d’Or versenyt minden második évben a franciaországi Lyonban rendezik meg a kontinentális döntők továbbjutóival, hagyományosan 24 ország részvételével. A verseny során a csapatoknak két témát kell megvalósítaniuk a legmodernebb konyhatechnológia eljárások, az előre meghatározott alapanyagok és a nemzeti konyhára jellemző sajátosságok felhasználásával.

Habár a vírushelyzetre való tekintettel az idei lyoni döntő csak szeptemberben kerül megrendezésre, Magyarország részvétele már biztos. Kikből is áll a magyar csapat? – Veres István séf, Molnár Bence commis, Széll Tamás coach és Hamvas Zoltán elnök már gőz erővel készülnek a megmérettetésre.

Komoly kihívásokkal néz szembe a magyar gasztronómiai élet minden szereplője – Hamvas Zoltán szerint- a helyzet még sohasem volt ennyire rossz. Az elmúlt egy évben a járványügyi korlátozások miatt a vendéglátóegységek hagyományos formában alig 5 hónapot lehettek nyitva, amely komoly bevételkiesést és munkaerő elvándorlást eredményezett. Azonban a helyzet nem teljesen kilátástalan, az emberek igénye az „étterem-élményre” rendkívüli, így bízzunk benne, hogy amit a járvány engedi, a hazai vendéglátás hamar talpra fog állni. Nem mellesleg, Magyarország gasztro-turisztikai szerepe a régión belül kiemelkedő, a turisták előszeretettel keresik a helyi kulináris élményeket.

És hogy milyen célkitűzései vannak a Magyar Bocuse d’Or Akadémiának és Hamvas Zoltánnak a jövőre nézve? Bár Magyarország 2016-ban rendezhetett már európai döntőt, nem titkolt cél az, hogy ez az esemény a közeljövőben megismétlődhessen és a legendás főzőverseny újra hazánkba látogathasson. Valamint egy másik nagyon álom, hogy Magyarország tehetséges csapata egyszer a Lyon-i világdöntőn a dobogóra állhasson.

A teljes Hamvas Zoltánnal készített beszélgetés elérhető az alábbi linken: https://www.facebook.com/btckvik/videos/465047477880835

A cikk szerzője: Májer Hanna