Az orosz turisták már várják a korlátozások feloldását

0
136
A koronavírus- járvány hatására emberek millióit bocsátották el munkahelyükről, ezt leginkább az idegenforgalmi szektor dolgozói tapasztalhatták meg, hiszen a vírus miatt az utazás szinte teljesen leállt, így több ország is turistáktól és jelentős bevételtől esett el.

Oroszország is megérezte a változást, hiszen 2020-ban a turisták csak 3,7 millió külföldi utat tettek meg, ami 80 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben. Ennek ellenére az oroszok mégis látják a fényt az alagút végén.

Törökország, Thaiföld és Európa a legkedveltebb úticélok között

Az orosz turisták 60 százaléka bízik abban, hogy az idei évben már lehet külföldi utazásokat szervezni. Válaszaik során a legtöbben Törökországot, Thaiföldet, Egyiptomot és Európát nevezték meg a meglátogatni kívánt úticélok között.  Az adatok egy Yandex felméréséből derültek ki, melyben csaknem 10 ezer embert kérdeztek meg. Az is kiderült, hogy az európai országok közül Olasz- és Spanyolországot szeretnék leginkább megnézni.

A felmérés szerint a válaszadók több mint 60 százalékának terveit befolyásolja a határok újranyitása, ugyanakkor csak a fele kész külföldre utazni, ha javul az egészségügyi helyzet.

A fertőzés kockázata mellett alig 10 százalék vállalna be utazást, 20 százalék pedig inkább Oroszország határain belül pihenne, őket a határok megnyitása sem befolyásolná.

Jelentős a belföldi turizmus

A felmérés résztvevői arról is beszámoltak, hogy a tavalyi évben és 2021 elején nagyrészük bejárta az országot, de olyan is volt, aki inkább otthon pihent. Csaknem 40 százalékuk el sem hagyta saját városát, ugyanennyien a nyaralásukat is a határokon belül töltötték, 10 százalék pedig csak a munka miatt ingázott. Nagyon kevesen, alig 5 százalék bátorkodott külföldre utazni.

Az orosz turisták egyharmada úgy véli, hogy a határok megnyitása nem fogja megváltoztatni a jelenlegi turisztikai magatartást. A válaszadók majdnem 30 százaléka szerint a turisták sokkal óvatosabbak lesznek, hiszen a turizmus fellendülése újabb fertőzéseket hozhat, egy részük pedig a belföldi turizmus még nagyobb növekedésére számít.

A cikk szerzője: Pál Fanni

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210315_az_orosz_turistak_mar_varjak_a_korlatozasok_feloldasat