Az új típusú vakcinaútlevelek már nyár elejére elkészülhetnek

0
101
Világszerte az országok vezetői bonyolult és ellentmondásos helyzetekre keresnek megoldást, több-kevesebb sikerrel. Az egyik ilyen téma az úgynevezett Covid-19 vakcinaútlevél létrehozása, melyben az elmúlt pár napban előrelépés történt.

Az EU vezetői egy februári online videótalálkozón tárgyaltak a járványhelyzet aktualitásairól, ahol a digitális vakcinaútlevél lehetősége is felmerült. Egyelőre nincs egyetértés az útlevélről, de a turizmustól nagyban függő országok, mint Görögország, Ciprus, Spanyolország vagy Olaszország szorgalmazzák a módszer bevezetését, hogy az ágazat minél előbb fellendülhessen. Azonban vannak országok, akik nem támogatják a kezdeményezést, mert úgy gondolják, hogy az útlevél diszkrimanatív lehet a be nem oltott utasokkal szemben.

A különbségek ellenére a tagországok megállapodtak a vakcinaútlevél létrehozásában, annak formája azonban még vita tárgyát képzik.

Ursula Von der Leyen Európai Bizottsági vezető azt nyilatkozta, hogy a vakcinaútlevelek struktúrája már fejlesztés alatt áll, várhatóan nyár elejére el is készül.

Annyit már tudni lehet, hogy az útlevélen megtalálható lesz az oltás megléte, valamint a negatív teszteredmények és a vírusra kialakult immunitás is.

Jelenleg az elsődleges feladat az egészségügy és a határrendszer megfelelő felkészítése. Néhány ország már megkezdte, de akadnak olyan országok, akik még nem, ezért bizonytalanság övezi az igazolványok nyári elkészülését.

Hogyan működne a vakcina útlevél a gyakorlatban? 

Segítségével könnyen ellenőrizhető az oltás állapota, ha nyaralni, vagy utazni szeretnénk. A légitársaságok így megtagadhatják annak az utasnak gépre szállását, aki nem rendelkezik az oltással. Valamint a beoltottak karanténszabályait is enyhíteni lehetne, ezt Lengyelország és Izland már be is vezette.

Azt meg kell jegyezni, hogy egy ilyen kezdeményezés végrehajtását számos tényező befolyásolhatja.  Meg kell találni a végrehajtás megfelelő formáját, valamint figyelembe venni az EU-s országok oltási sebességét is.

Mivel Magyarországon is jelentős mértékben kezdett emelkedni az esetszám, a kormány úgy döntött, hogy áprilisig minden regisztrált és oltásra jelentkezett állampolgárnak beadatják az első vakcinát. Ez körülbelül 2 milliót főt jelent, így sokkal nagyobb oltási sebességre lesz szükség, mint amit eddig alkalmaztak. Remélhetőleg a tervet sikerül megvalósítani és a vírus visszaszorításával szépen lassan visszatérhetünk régi életünkhöz.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210314_az_uj_tipusu_vakcinautlevelek_mar_nyar_elejere_elkeszulhetnek