Hamarosan a legmodernebb környezetben tanulhatnak a robotika szakos hallgatók az Egyesült Királyságban

0
87
A tervek szerint 2022-re készül el és megépülésével az Egyesült Királyság legnagyobb és legfejlettebb robotika és mesterséges intelligencia-kutatásával foglalkozó létesítménye lesz.

A robotika kutatásának új kiválósági központja Skóciában, Edinburgh városában épül. A National Robotarium egy 26,17 millió eurós high-tech központ, amely a Heriot-Watt Egyetem edinburgh-i campusán található.

Az új létesítmény megannyi területén a robotika kutatására összpontosít. Többek között a veszélyes környezetek, az óceánrendszerek, a gyártás, az egészségügy, az ember és a robot közötti kölcsönhatás, a robotizált életmód és az agrotechnika területén. Valamint vizsgálni fogja az emberek és az autonóm rendszerek közötti bizalom kezelésének módjait is.

A mintegy 40 000 négyzetméteren fekvő területen, kutatási és fejlesztési létesítmények lesznek megtalálhatóak. A robotika, az autonóm rendszerek, az ember és a robotok közti interakciók és a nagy pontosságú gyártás területeire koncentrálva.

Az épület magában foglal egy „intelligens homlokzatot”, amely biztosítja a napenergiát és a meleg levegő újrafeldolgozását, továbbá integrálja a fenntartható városi vízelvezető rendszereket.

A Robotáriumban számos kutatási projekt talál majd otthonra, mint például a SPRING (Socially Pertinent Robots in Gerontological Healthcare), a világ első többfelhasználású beszélgető robotja, mely az egészségügy területén lesz majd alkalmazható. Továbbá említhetjük az EPSRC ORCA Hub (Offshore Robotics for Certification of Assets), amely az embereket a veszélyes környezetből való eltávolításra fejlesztenek.

Sajtóközleményben Yvan Petillot professzor, a Nemzeti Robotárium egyik tudományos vezetője írta le az új létesítményhez kapcsolódó elképzeléseit.

Véleménye szerint az élvonalbeli erőforrásokat és a kutatási szakértelmet kombinálva, az Egyesült Királyság rendkívüli versenyhelyzetbe hozható a robotika és az AI technológiák globális színpadán.

A kutatások a hallgatók számára is óriási előnyt jelentenek majd, hiszen meglévő tudásukat, valós problémák megfigyelése és megoldása által mélyíthetik el.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210314_hamarosan_a_legmodernebb_kornyezetben_tanulhatnak_a_robotika_szakos_hallgatok_az_egyesult_kiralysagban