Nagy lépés az Airbus-Boeing vita lezárásához

0
176
Fordulóponthoz érkezhet a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) egyik leghosszabb ideje tartó vitája, mely az amerikai Boeing és a francia Airbus miatt robbant ki még 2004-ben. A vita az alkatrészgyártásban közreműködő Spanyolországot, az Egyesült Királyságot és Németországot is érintette.

Amerika és az Európai Unió, valamint az abból közben kiváló Egyesült Királyság kölcsönösen a repülőgépgyártók számára nyújtott tiltott állami támogatásokkal vádolják egymást. A WTO vitarendezési testülete 2018 májusában az Európai Uniót, majd 2019 áprilisában az Egyesült Államokat is elmarasztalta az ügyben. Ezért az elmúlt években büntetővámokkal igyekeztek a felek elégtételt venni egymáson. A Brexit óta az Egyesült Államok külön tárgyal az Európai Bizottsággal és az Egyesült Királysággal, mely a kilépés okán is nyilván igyekszik minél kedvezőbb kétoldalú megállapodásokat kötni.

Új elnök, más stratégia?

Tavaly novemberben felmerült, hogy a vámháború alakulásában változást hozhat az új amerikai elnök beiktatása, de végül úgy tűnt mégsem lesz nagy hatással a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra Joe Biden érkezése. Ugyanis sokan úgy gondolták a demokrata politikus is protekcionalista álláspontot fog képviselni a kereskedelem-politikában. Ezért ekkor az EU további amerikai termékekre vetett ki vámot. Bár eközben hangsúlyozták, hogy az Unió nyitott a tárgyalásokra és a világjárványban meggyengült gazdaságok miatt különösen indokolt lenne a büntetővámok kölcsönös visszavonása.

Az Európai Bizottság a vámok féléves felfüggesztését kérte Amerikától, hogy ez idő alatt tárgyalásokat folytathassanak egy egyezségről. Azonban Robert Lighthizer kereskedelmi képviselő nem volt hajlandó megtenni ezt a lépést, ehelyett hivatali ideje utolsó napjaiban még tovább emelte az uniós árukat sújtó vámtarifákat. Így aztán 2021 januárjában az Egyesült Államok új 25%-os vámmal sújtotta a francia és német borokat.

Megtört a jég

Azonban a várakozásokkal ellentétben a napokban Joe Biden telefonon egyeztett az Európai Bizottság elnökével, és kifejezte elköteleződését a partnerség visszaállítása mellett.

Egyetértett a korábban, a vita során kivetett vámok négy hónapos felfüggesztésével és a tárgyalások megkezdésével. Hasonló pozitív fordulat következett be Amerika és az Egyesült Királyság viszonyában.

Nem terheli már vám a whisky-t

A Biden kormány szintén négy hónapos felfüggesztést vezetett be a brit termékekre kivetett vámokat illetően. Így számukra is lehetőség nyílik a helyzet nyugodt, tárgyalások útján való rendezésére. Idén januárban az Egyesült Királyság már egyoldalúan, korlátlan ideig csökkentette egyes amerikai termékek vámtarifáit. Most ez a lépés végre viszonzásra talált, s így megszűnhet a 25%-os vám az olyan termékekre, mint a skót whisky, a különböző kekszek és a leginkább tejfölhöz hasonlító clotted cream.

Az Egyesült Királyság szerint ez egy bátor, határozott lépés a vita rendezésének irányába, melyre már csak azért is szükség van, mert közösen kellene tudniuk fellépni a polgári repülési piacra betörni készülő olyan szereplőkkel szemben, mint Kína.

A cikk szerzője: Papp Helga

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210313_nagy_lepes_az_airbus_boeing_vita_lezarasahoz