Egy magyar vállalkozás megalkotta a napon járás technológiáját

0
123
A napenergiával működő járda, akkor termel energiát, amikor valaki átsétál rajta.

A Platio nevű magyar vállalkozás egy teljesen új innovatív megoldást kínál a napkollektorok piacán. Az útburkolatként is funkcionáló napelemek újrahasznosított műanyagból, üvegből és egyéb törmelékből készül.

Egy napelem egység, körülbelül 20 watt energiát szolgáltat, így 20-30 négyzetméter felület egy évre elegendő energiát biztosít egy magyar családi ház számára.

A Platio napelemei nem a hagyományos tetőelemek helyettesítésére szolgálnak, de jól működő kiegészítő megoldásként használhatóak, amennyiben más energiaforrások nem állnak rendelkezésre, vagy ha a napelemek tetőre történő felszerelése nem lehetséges. Ez utóbbi szükségességét például az USA déli államai támasztják alá, ahol a gyakori viharok és tornádók megnehezítik a tetőtéri napelemek alkalmazását.

Fenntartható kivitelezés

A növekvő zöld energiatermelés mellett magukat a csempéket is környezetbarát módon, a hulladékcsökkentést szem előtt tartva, műanyag hulladékból készítik.

Egy négyzetméter burkolat elkészítéséhez nagyságrendileg 400 műanyag palacknak megfelelő hulladékot használnak fel.

Az edzett üvegfelületet mindennapi használatra fejlesztették ki, az azon való közlekedés az emberek számára teljesen biztonságos, akár egy nehéz teherautó súlyát is képesek elviselni.

A folyamatosan fejlődő vállalkozás 2015 óta foglalkozik szolártechnológiával, immár 36 országban elérhetőek termékeik. A csempék nem alkalmasak utak burkolására, de tökéletesek nyilvános parkokba, tetőtéri kertekbe, kikötőkbe vagy elektromos autók töltőállomásaihoz.

A napelemeknek számos előnye van, az általuk generált energia szennyezésmentes és nem okoz üvegházhatású gázkibocsátást. Ezek a napelemek azokon a helyeken is növelnék a zöld energiatermelést, ahol a tetőpanelek kiépítése nem megoldott.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210310_egy_magyar_vallalkozas_megalkotta_a_napon_jaras_technologiajat