Hivatalos: Nem vehetnek részt a külföldi látogatók a tokiói olimpián

0
162
A legtöbb ország vágyik rá, hogy legalább egyszer szervezője legyen a sportvilág legnagyobb eseményének, a négyévente megrendezésre kerülő olimpiának. De kijelenthetjük, hogy a tokiói szervező országgal senki sem cserélne.

Ahogy az várható volt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a tokiói olimpia helyi szervezői végleges döntést hoztak a külföldi nézők beengedéséről. A döntés értelmében külső utazók nem vehetnek részt a nyári játékokon.

A tokiói szervezőbizottság egy közleményében jelentette be, hogy az olimpia és paralimpia idején Japánt külföldről érkezők, akik nem a versenyen vesznek részt – csak nézőként érkeznének – nem látogathatják az országot.

Japán kormánya alig két héttel ezelőtt további nyomást gyakorolt a szervezőbizottságra a külföldi nézők részvételének megakadályozása érdekében. Az olimpiai játékokkal beáramló százezrek érkezése komoly fenyegetettséget jelentett volna a vírus megállításának forgatókönyvében.

A kormány tiltása, és a szervezők döntését, mind a japán lakosság és a sportolók biztonsága érdekében hozták meg. A verseny megtartása önmagában kockázati tényező, a látogatók kitiltásával csökkenti a lakosság félelmeit és a terjedést.

Néhány friss felmérési adat, amelyek a helyiek körében növekvő félelmet és szorongást tárták fel, miszerint a játékok a koronavírus-járvány megugrásához vezetnek:

A japánok többsége attól tartva, hogy a nagy mennyiségű beáramlás a fertőzések újbóli fellendülését idézheti elő, nem akarja, hogy nemzetközi látogatók vegyenek részt a játékokon – derült ki a Yomiuri újság közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint, a válaszadók 77 százaléka ellenezte a külföldi rajongók részvételének engedélyezését, szemben a támogatók 18 százalékával. Körülbelül 48 százalékuk azt állította, hogy ellenzik bármelyik néző bejutását a helyszínekre, ugyanakkor 45 százalék pedig támogatta.

Azt a hírt is megerősítették, hogy már a fáklya megnyitóját is szurkolók, nézők nélkül fogják lebonyolítani a stadionban.

A hónap elején a tokiói olimpiai szervezőbizottság nemrégiben kinevezett elnöke, Seiko Hashimoto arra figyelmeztetett, hogy Japán egészségügyi és orvosi helyzetének “tökéletesnek” kell lennie ahhoz, hogy a játékokat a sportolók és a japán lakosság veszélye nélkül rendezzék meg.

Seiko Hashimoto elmondta, hogy nagyon szerették volna, ha a világ minden tájáról érkező nézőkkel tölthették volna meg a stadiont, de ez jelenleg nem összeegyeztethető a világjárvány kockázataival.

A japán lakosság és a sportolók egészsége a legfontosabb szempont, így ezt a nehéz döntést kénytelenek voltak meghozni. A játékok július 23-án, pénteken nézők nélkül kezdődnek.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210325_hivatalos_nem_vehetnek_reszt_a_kulfoldi_latogatok_a_tokioi_olimpian