Egy kilátó, ahonnét tökéletes a kilátás Európa és Ázsia találkozására

0
95
A törökországi Melike Altinisik Architects (MAA) nemrégiben fejezte be az új, feltűnő és extra magas kommunikációs torony munkálatait.

Az Isztambul fölé emelkedő torony, 369 méteres magasságban ad otthon egy étteremnek és kilátónak. A látogatók nem kevesebb élményt kapnak az impozáns kilátóból, mint Európa és Ázsia találkozási pontjának látványát.

Az isztambuli tévé- és rádiótorony szerkezete acélbeton vasmagból áll, faragott homlokzattal és a tetején egy nagy acél árbóccal. A kialakítás fő szempontjai, az ellenállás a természeti erőknek – főként az erős szél által adódó lehetséges problémák – és a helyi domborzat adta lehetőségek kiaknázása.

A torony belseje 29 000 négyzetméter, amelynek nagy része műszaki terület, ezért a lakosság számára nem látogatható.

A közönség számára a földszinten található fűvel borított dobogó áll nyitva, amely előcsarnokot, kávézót és kiállítóhelyeket tartalmaz.

Innen felmehetnek egy üveg homlokzatú lifttel a torony tetejére, miközben élvezhetik a Boszporusz-szorosra és a Princes-szigetekre nyíló kilátást. Majd a torony tetején egy étteremmel egybekötött kilátót találnak, ahol a 360 fokos körpanoráma nyújt ámulatba ejtő látványt. A kilátás pontos magasságáról nincs információ, de annyi biztos, hogy jelenleg a legmagasabb pont Isztambulban.

A belső berendezés meglehetősen futurisztikus megjelenésű, mely homályosan emlékeztet a Zaha Hadid Architects néhány munkájára. Ez azért sem meglepő, mert az MAA alapítója néhány évig a ZHA munkatársa volt, mielőtt saját céget alapított volna.

A belső tereket úgy tervezték, hogy minél egyedibb enteriőrt kapjon, mely a látogatók számára is egy újfajta futurisztikus élményt kínál.

Az elképzelés az volt, hogy a természetes környezeti és fény adottságokat kiaknázva ötvözzék azt a meglepő dizájnnal. Ezzel új perspektívát mutatva, a vendégeket arra inspirálják, hogy merjenek bátrabban és másképpen gondolkodni.

A torony munkálatai 2011-ben kezdődtek, és mostanra készültek el. Várhatóan 2021-ben késő tavasszal nyitja meg kapuit, és a becslések szerint évente 4,5 millió látogatóra számítanak.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210330_egy_kilato_ahonnet_tokeletes_a_kilatas_europa_es_azsia_talalkozasara