A műanyag nem az ördögtől való, csak meg kell tanulni jól feldolgozni

0
62

Az Egyesült Királyságban a Mura Technology úttörő szerepet játszik egy globálisnak tekinthető megoldásban, amely a műanyag hulladék minden formáját újra feldolgozza szűz minőségű műanyaggá.

Ezzel a technikával csökkenti a szén-dioxid kibocsátást és táplálja fenntartható „körkörös” műanyaggazdaságot a következő évtizedben. A ReNew Elp jelenleg a világ első kereskedelmi méretű üzemét építi az Egyesült Királyságban, Teeside-ben, nemzetközi partnerek és az Egyesült Királyság kormányának támogatásával. Az üzem várhatóan 2022-ben kezdi meg működését.

A Mura HydroPRS folyamata a Cat-HTR technológiát alkalmazza, amely szuperkritikus vizet, hőt és nyomást alkalmaz a hulladék műanyagok értékes vegyi anyagokká és olajokká történő átalakításához. A nyílt láncú szénhidrogének lebontásával és hidrogén hozzáadásával rövidebb láncú, stabil szénhidrogén termékek előállításához vezet. Értékesíthető a petrolkémiai iparban, új műanyag és egyéb anyagok gyártásához, újrafeldolgozási megoldást kínálva, és elősegítve a körforgásos gazdaság megteremtését. Más módszerekkel ellentétben, amelyek kívülről hevítik a hulladékot, a gőz belülről ad energiát, ami sokkal hatékonyabb átalakítást eredményez a műanyag hulladék számára; ráadásul olyan folyamat, amely méretaránytól függetlenül fenntartható.

Ez azt jelenti, hogy képes megszüntetni az egyszer használatos műanyagokat és előállítani a körkörös műanyaggazdaság alapanyagait, ezzel értéket teremtve, nem pedig pazarlást tovább erősítve.

A teeside-i üzem évente 80 000 megatonna műanyagot képes feldolgozni. Ez ösztönzi a gyors globális bevezetés tervét, amely 2025-re egymillió tonna kapacitást fejleszt ki világszerte. Állítólag ez az Egyesült Királyságban évente előállított műanyag csomagolási hulladék közel felének felel meg.

Az év elején a kormány elismerte a fejlett újrahasznosítás projektjét, amely hozzájárul az újrahasznosított műanyagok kormányzati célkitűzéseinek megvalósításához, és olyan támogató intézkedéseket hoz, mint például a csomagolás újrahasznosított tartalmára javasolt műanyagadó.

Dr. Steven Mahon a Mura vezérigazgatója így fogalmazott: „A probléma nem a műanyag, hanem az, ahol véget ér. Megszeretnénk változtatni a világ gondolkodásmódját a műanyagról. Ne egy eldobható eszközre tekintsenek, hanem mint értékes erőforrásra, amelyet újra és újra felhasználhatunk, anélkül, hogy károsítanánk a természeti világunkat.”

Évente több mint nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánokba.

A Mura megbeszéléseket folytat nemzetközi márkákkal és befektetőkkel a HydroPRS finanszírozására és telepítésére, valamint az általa létrehozott új alapanyagok felhasználására, kielégítve a fogyasztók cselekvési igényét.

Az eredeti cikk itt olvasható:https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210423_a_muanyag_nem_az_ordogtol_valo_csak_meg_kell_tanulni_jol_feldolgozni