Házig vinné a robot a csomagunkat

0
130
A vírusjárvány felgyorsította azon vállalatok törekvéseit, akik sofőr nélküli autókat fejlesztenek a szállításhoz. Azonban felmerült egy közös probléma az önvezető szállító járművekkel.

Hogyan jutnak el a csomagok a szállító járműtől az ügyfél küszöbéig? 

Többen többféle megoldást javasoltak, vannak, akik drónokra esküsznek, mások, mint például az oregoni Agility robotika, kétpedálos robotot javasolt. Egy robotot, amely a szállító kisteherautó hátuljáról, a csomagot az ügyfelek küszöbéhez kíséri, anélkül, hogy emberi interakcióra lenne szükség.

Az Agility nem az utolsó mérföldes szállítási problémát kívánja megoldani, hanem az utolsó lépésig terjedő problémákat, tehát a konkrét átadás-átvételre nyújt megoldást.

A “Digit” névre keresztelt robot célja, az olyan bonyolult területek elérése, melyek a hagyományos robotoknak problémát okoznak, mint például lépcsők, szűk helyek és más összetett terepek.

Az Agility Robotics alapítója, Jonathan Hurst állítása szerint Digit képes felemelni egy 18 kilogrammos csomagot, továbbá korrigálni tudja mozgását, ha például elesik.

Hurst azt mondja az utolsó mérföldes szállítások aprónak tűnő, de mégis legjelentősebb kérdései, mint például, hogy a küszöbben elakad a szállító robot, a szállítás összeségében kvalitásbeli romláshoz vezetnek. Ezekre a megoldandó problémákra keresik a megfelelő fejlesztéseket.

Az Agility két prototípus robotot adott el, a Ford Motor Company-nak, ahol kísérleteket végeztek az autonóm szállító kisteherautó hátuljából elindított kétpedálos robottal, hogy csomagot vigyen a járműből az ügyfél küszöbére.

Az autonóm kézbesítők és például a Digit megoldás a mai kor egyik problémájára, ugyanakkor a kettő kombinációja, ezzel egyenesen arányosan hozzájárulhat a munkanélküliség növekedéséhez.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210330_hazig_vinne_a_robot_a_csomagunkat