Manhattan üzleti negyede könyörög, hogy a home office mondjon le

0
188
A manhattani irodisták kétharmada nem fog teljes munkaidőben visszatérni az irodákba, állítja egy felmérés. Manhattan legnagyobb munkaadóinak új tanulmánya szerint az “otthoni munkavégzés” vagy legalábbis valamiféle “hibrid” munkamodell (az otthoni munka és az irodai kombináció) lehet az új munkaforma.

Azzal párhuzamosan, hogy a COVID-19 vakcina bevezetése és a vírusokkal összefüggő fertőzések, kórházi kezelések és halálozások száma az elmúlt hónapokban csökken, a New York-i Partnerség, ezen a héten közzétett egy felmérést, amely szerint Manhattan legismertebb munkáltatóinak 22 százaléka arra kötelezi a munkavállalókat, hogy térjenek vissza az irodába teljes munkaidőben.

A válaszadók mintegy 66 százaléka azt állította, hogy hibrid munkamodellt alkalmazna, ahol az alkalmazottak a munkahét során az otthoni és az irodai munkakörnyezet között ugrálnak. A válaszadók csupán 9 százaléka gondolja úgy, hogy a munkavállalóknak nem lesz szükségük arra, hogy visszatérjenek az irodába.

A válaszadók becslései szerint Manhattan egymillió irodai dolgozójának csak 45 százaléka tér vissza az irodai környezetbe szeptemberre. Bármelyik modellt választották is a munkaadók, abban, mindenki egyetért, hogy nem kell rohanni az alkalmazottak irodába való visszavezetésével.

Többen pedig úgy gondolják, hogy a vállalatok a vírusjárványokat ürügyként használják arra, hogy a városrészben csökkentsék a vállalati lábnyomukat.

A Colliers legfrissebb jelentése éppen ezt a nézetet támasztja alá. A manhattani irodabérleti díjak zuhannak, az üresen álló és kiadásra váró irodahelyiségek zsúfoltsága közepette, amelyek két évtizedre visszamenőleg, a legmagasabb értéket érték el.

A hibrid munkamodell vagy akár a munkaadók állandó otthoni elhelyezése lehetővé tette, hogy fehérgalléros munkások tízezrei költözhessenek a külvárosi életbe.

A vírusjárvány mélyen megérintette New York város gazdaságát, és hosszú távú következményekkel számol a vezetés. Számos irodai dolgozó fogyasztására támaszkodó kis- és középvállalkozás továbbra is lefelé mutató spirálja látszik az üzleti életben. Manhattan fellendülése az irodai dolgozók teljes visszatérésétől függ, hogy elérjék a 2019-es szintet, amire vágynak, de a reális esély igen csekély rá.

Az amerikai adatokkal párhozamosan a KSH adatai szerint Magyarországon is évről évre nőtt az állandó otthoni munkavégzők száma, de az elmúlt évben hatalmas ugrás volt megfigyelhető. Még 2015-ben 22.890 fő dolgozott rendszeresen otthonról addig ez 2020-ban 101.975 főt jelentett. A hazai vállalatok egyelőre óvatosak a visszatérést érintő kérdésekben.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210329_manhattan_uzleti_negyede_konyorog_hogy_a_home_office_mondjon_le