Vasúti modernizáció TOP 6 technikai újítás sorozatunk (3. rész)

0
114
Hő- és vizuális képalkotó berendezések

Az iparágban a térinformatika képessége és összetettsége évről évre növekszik. A megoldások széles skálája emelhető ki, amelyek mindegyike képes csökkenteni a költségeket és nagyobb megtérülést biztosít.

Az angol Network Rail, mely az Egyesült Királyság vasút hálózatának működtetéséért és fejlesztésért felelős, a Rail Live 2019-es kiállításon mutatta be megújult földmérő helikoptereit. A földmérő helikopterek csúcstechnológiai hő- és vizuális berendezésekkel vannak ellátva, melyek lehetővé teszik a karbantartó csapatok számára, hogy hatékonyan fedjenek le nagy, beláthatatlan területeket, és azon azonosítsák az eszközök vagy a környezet legkisebb hibáit.

A helikopterekről készített légi felvételek a teljes Network Rail személyzet számára elérhetőek, hogy könnyen akár az asztaluktól hozzáférjenek azokhoz. Ezzel elkerülhető a lassú terepszemle, mely időt és energiát emészt fel, ami növeli a hatékonyságot és a magasabb szintű szellemi munka lehetőségét.

A légi felvételes azonosításra példa még a drónnal történő terepszemle, mely hosszútávú működtetése még költséghatékonyabb.

A felmérési iparág folyamatosan nyomon követi a információk gyűjtésének alternatív módszereit és keresi az új innovatív és előre mutató ötleteket, amelyek a technológiai fejlődést szolgálják, a minél biztonságosabb és kényelmesebb szolgáltatás biztosításának érdekékében.

A Track Access Services már több mint 15 éve működik az Egyesült Királyság vasúti hálózatán, és arra specializálódott, hogy előre néző videót kapjon a járművezetők szemével a szolgálatban tartott személy- és tehervonatok vezetőfülkéjében. Ez lehetővé teszi a videóadatok nagy területeinek gyors gyűjtését anélkül, hogy a személyzetnek a pálya mellett kellene dolgoznia.

Az ilyen berendezések jelentősen segíthetik csökkenteni a vasúti berendezések hibáinak ellenőrzésére szánt időt és az arra költött pénzt.

A karbantartók számára megoldást biztosít, hogy egy lehetséges problémákra, preventív módon, gyorsan reagáljanak, mielőtt az bekövetkezne.
Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210330_vasuti_modernizacio_top_6_technikai_ujitas_sorozatunk_3_resz