Vasúti modernizáció TOP 6 technikai újítás sorozatunk – 4. rész.

0
100
Interaktív vonatablakok

A most felnővő generáció még ismerhette a művészetnek azon amatőr ágát, amit csak a köznyelvben a bepárásodott ablakra rajzolásnak nevezünk. Előfordulhat, hogy a következő nemzedék számára, egy pár éven belül ez már annyira elképzelhetetlen lesz, mint az, hogy ceruzával tekertük vissza a magnókazettát.

A német deutshe bahn vasútszolgáltató és az amerikai Hyperloop Transportation Technologies kutatócég létrehozta az „Innovációs Vonatot”. A projekt ugyan némi késéssel, de elindult, a vonatot arra kalibrálták, hogy az akár 1220 km/óra sebességet is elérje. Az elképesztő száguldás mellett, amit persze rajta utazva szinte észre sem veszünk, a vonat legjellegzetes jellemzője az érintőképernyős interaktív ablakok. Ezzel a megoldással egy látványos utazási élményt kap az utas, aki az ablakoknak köszönhetően folyamatosan informálva érzi magát. Olyan információkhoz férhetnek hozzá, mint a célállomás, hirtelen bekövetkezett események, az idő és a dátum, a hőmérséklet, a vonat sebessége és így tovább.

Az olykor monoton vonatozás élményét a japán Salad nevű audiovíziós csoport kiterjesztett valóságot imitáló látványvilággal igyekszik feldobni az egyhangú zakatolást. A projektnek a Touch the Train Window azaz Érintsd meg a vonat ablakát nevet adták.

A megvalósításhoz egy Microsoft Kinect hardverét kölcsönözték, házasították egy GPS-egységgel, és egy openFrameworks szoftver segítségével egy olyan AR-rendszert fejlesztettek ki, ami egy iPhone és egy projektor segítségével teljesen élethű tájképeket varázsol az ablakokra. Nem egy statikus kép kivetítésre kell gondolni, az utasok aktívan alakíthatják a látottakat. A bepárásodott ablaküvegre rajzolás a múlté, AR ablakokra bökve máris új tereptárgyak adhatóak hozzá az összképhez, ami ráadásul még tökéletesen passzol is a tájba.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210331_vasuti_modernizacio_top_6_technikai_ujitas_sorozatunk_4_resz