Zuhanás a kínai tőzsdén, cenzúrázással enyhítik a káoszt

0
107
A kínai részvénypiacon eluralkodott a medve hangulat. A medvepiac technikailag akkor fordul elő, amikor a piaci árak 20 százalékkal vagy annál többet esnek a legutóbbi csúcsokhoz képest.

A benchmark CSI 300 részvényindex korrekcióba merülése után, a pénzügyi piacokkal foglalkozó nemzeti csapat (merülésvédelmi csapat) állami beavatkozással cenzúrázta a legnépszerűbb közösségi oldalon a tőzsdével kapcsolatos hashtageket.

A Bivaly éve mégsem hozott volna sikert? 

Tétlen befektetők

Mindössze 14 kereskedési ülés során a CSI 300 részvényindex 13 éves csúcsa után 15 százalékot zuhant. Valószínűsíthető, hogy az 1,3 billió dollár értékű hirtelen eladás összezúzta a lakossági befektetőket, akik abban reménykedtek, hogy Ox, vagyis a bika újhold éve gazdasági sikerekhez fog vezetni.

Mivel a kommunista kormány nyílt piaci működése ellenére sem tudta felfelé ívelni részvényindexét, a befektetők válaszra várva állnak az állam előtt, melyeket jól bevált módon, a közösségi platformokon fogalmaznak meg. Azonban a hatóságok a Twitter-szerű, félmillió aktív felhasználóval rendelkező Weibo-hoz fordultak, hogy cenzúrázzák a befektetők körében népszerű speciális hashtageket, például a „tőzsdét”.

A cenzúra a kínai Nemzeti Népi Kongresszus (NPC) éves ülésén, március 5-én jött létre. A Bloomberg alátámasztotta, hogy a korlátozás már életbe lépett, egyetlen poszt sem található tőzsde hashtaggel.

Ez még nem minden!

A közösségi médiában alkalmazott cenzúra mellett a hírfolyamokban nem jelenítették meg a részvénykorrekciót. Ehelyett az NPC fejlesztéseit vezették be.

Az alábbi ábrán tökéletesen látszik, hogy a korrekció elkezdődött, mely megközelítette a 200 exponenciális mozgóátlagot 4878 szint körül.

Kínában a legújabb részvényárfolyam választ adhat a közelgő gazdasági lassulásra. A CSI 300 visszaesése figyelmeztető jel lehet a globális részvényekre. Eddig sem volt ismeretlen, hogy a részvénypiacon az emelkedéseket előbb-utóbb csökkenő hullámok követik.

A kérdés, hogy meddig tart a korrekció, vagyis egy emelkedő hullámot követő természetes csökkenő hullám, és mikor csap át az áresés csökkenő trendbe?

Cikk szerzője: Sipiczki Fruzsina

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210402_zuhanas_a_kinai_tozsden_cenzurazassal_enyhitik_a_kaoszt