Lassan már a Marsról is rendelhetünk

0
153
Alig, hogy a Perseverance landolt a Marson, a NASA és az ESA már a következő küldetésen dolgozik, amelynek célja, hogy mintákat szállítsanak a Marsról a Földre.

A NASA 84,5 millió dolláros szerződést kötött az amerikai repülőgépipari és védelmi technológiai vállalattal, a Northrop Grumman-nal a Mars Ascent Propulziós Rendszer fejlesztésének elősegítésére, amelyet a Mars Ascent Vehicle (MAV) hajtására használnak, és a NASA/ESA Mars Sample Return (MSR) küldetés részeként alkalmaznak.

A Viking űrszonda 1976-os landolása óta, ez lesz az első olyan tudományos küldetés, amely során, célzottan életre utaló nyomok után kutatnak a Marson.

A Perseverance feladata az lesz, hogy a vizsgálni kívánt talaj-és kőzet mintákat egy tárolóba gyűjtse. Ahhoz azonban, hogy ezeket a mintákat a Földre juttassák, a NASA két projektet is indít. Az egyik feladata, hogy összegyűjtse a mintákkal teli tartályokat és továbbadja a MAV-nak. Majd a MAV a kapszulákkal, Mars körüli pályára áll, ahol egy szonda begyűjti és a Földre juttatja a mintákat.

Ehhez azonban a MAV meghajtó rendszerének el kell tudnia indítani egy rakétát a Mars felszínéről. A Földről való felszállást követően, egy hónapig utazik az űrben, majd egy durva landolást követően érkezik meg a Marsra.

A Northrop Grumman vállalat feladata, hogy biztosítsa a meghajtási rendszereket, a logisztikai támogatást és a szükséges eszközöket a sikeres misszió érdekében.

Cikket fordította: Krakkai Alexandra

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210402_lassan_mar_a_marsrol_is_rendelhetunk