Berobbanhat az építőiparba az átlátszó fa

0
120
A fa egy ősi anyag, amelyet az emberek évmilliók óta használnak. Olyan megújuló energiaforrás, amelynek számos felhasználási módja létezik, azonban egy dologra még eddig biztos nem használták. Mindeddig üvegből készültek az ablakok, melyek átlátszóak és kemény szerkezetük támaszt ad az ablakkeretben. Azonban az üvegek nem jó szigetelők és az épületek sok hőt veszítenek rajtuk keresztül, ezért van szükség általában dupla falú üvegezésre, de ez sem jelent 100 százalékos megoldást. A fa viszont rendkívül jól szigetel, azonban nem átlátszó. Általában.

A fa átlátszóvá tételével már évek óta kísérleteznek a tudósok, hiszen fenntartható és megújuló forrásból származó alternatívája lehetne az üvegnek. Most pedig úgy tűnik, hogy feltaláltak egy olyan módszert, ami megvalósítható és kivitelezhető lehet hosszútávon is.

Mi gátolja a fény útját?

Az ok, amiért nem látunk át a fákon, az a cellulóz és a lignin összetevők kombinációjából ered. A lignin elnyeli a fényt és a kromoform molekulavegyületek jelenléte az anyagban pedig barna színűvé teszi a fát. A fában lévő üreges csőszerű rostok pedig, amelyek főként cellulózt tartalmaznak, tovább szórják a fényt, mellyel szintén csökkentik az anyag átlátszóságát.

Kísérletek az átalakításra

A kísérletezések során először a lignint távolították el teljesen, melyet gyantával helyettesítettek, azonban ehhez a folyamathoz rendkívül sok, környezetre káros vegyszerre volt szükség, mellyel jelentősen gyengítették az anyag szerkezetét. Azonban a Marylandi Egyetem kutatói rájöttek, hogy egy egyszerű vegyszerrel, a hidrogén-peroxiddal – amit általában a haj szőkítéséhez szoktak használni – meg tudják változtatni a kromoformok szerkezetét Így már nem nyelik el a fényt és ezáltal nem is adnak színt a fának. Tehát csak ráecsetelik a fára a hidrogén-peroxidot, melyet fény segítségével aktiválnak, és végeredményként egy ragyogó fehér, úgymond „kiszőkített” fát kapnak. Egyébként ez a módszer már jól ismert, hiszen a papírgyártáshoz is ezt használják, és ez az egyik oka annak, hogy a papír ilyen ragyogóan fehér.

A másik ok, amiért ennyire vakítóan fehérnek látjuk a papírt, az az, hogy a fa üreges cellulózszálai szétszórják a fényt. Azonban hogyha ezeket a szálakat megtöltik gyantával, akkor csökken a fényszóródás, és lehetővé válik, hogy a fény áthaladjon az anyagon, így átlátszóvá téve azt, miközben egyébként megőrzi az eredeti mechanikai tulajdonságait.

Így jutunk el tehát oda, hogy ablakokat lehessen készíteni fából.

A módszert még optimalizálni kell, hogy be lehessen építeni azt egy iparilag automatizált folyamatba, de amint ez megtörténik, úgy robbanthat be az építőiparba ez az innovatív megoldás.

A cikk szerzője Blősz Dalma

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210407_berobbanhat_az_epitoiparba_az_atlatszo_fa