Innovatív, zöld és látványos építészeti projekt jött létre Vietnámban

0
53
A VTN Architects olyan otthont és egyben munkahelyet tervezett Hanoi közelében, melynek dupla és lukacsos homlokzata kiváló szellőzést, és ezáltal kellemes hőmérsékletet biztosít folyamatosan, mindenféle légkondicionáló eszköz nélkül. A két fal közé növényeket helyeztek el, melyek a kellemes klímán kívül mesés látványt is nyújtanak.

Zöld és kényelmes

Hanoi kézműves falvai gyors ütemben városiasodnak, és a sok építkezés nem sok zöld felületet hagy szabadon. A növényekkel teli Bat Trang ház egyedülálló, buján zöldellő panorámát nyújt a városi környezetben is, és remélhetőleg tovább lendíti az innovatív építészet fejlődését Vietnámban. A klímaválság szempontjából is hatalmas érték, hogy nincs szükség légkondicionálásra, hiszen becslések szerint 2050-re a globális felmelegedés nagyjából 25 százalékát okozhatják a klímaberendezések.

Többfunkciós épület

A VTN Architects azzal a céllal működik, hogy minél több zöldellő beépített területtel gazdagítsa Vietnám városait. A nemrégiben befejezett Bat Trang ház, Hanoi közelében, egy kis fazekasfaluban, Bat Trang településen szolgál egy hét gyermekes család otthonaként és egyben munkahelyeként. Az öt emeletes épület összesen 720 négyzetméteres. Az első két emeleten egy bemutatóterem található a lakók kerámiái számára, valamint nappali, konyha, dolgozószoba, étkező és szabadtéri teraszok. A hálószobák a felső három emeleten kerültek kialakításra. A ház rendelkezik számos napelemmel és esővízgyűjtő rendszerrel is, mely a növények öntözését biztosítja.

Nem túl diszkrét

A kétrétegű függőleges homlokzat zöld növényekkel van tele, melyek aktívan részt vesznek az épület hűtésében. A homlokzat 4098 helyi, kézzel készített téglából készült, melyeket a ház tulajdonosa ihletett saját kerámia specialitásaival. A minimalista szerkezetet nagyméretű üvegpanelekkel törték meg, melyek a természetes fény bejutását biztosítják a belső terekbe. A külső fal lukacsos szerkezetű, így biztosítja a folyamatos légáramlást, és a napfény beáramlását. A látvány gyönyörű, a klíma kellemes lehet, csodálatos a sok zöld felület, de szégyenlős lakóknak nem biztos, hogy ideális választás. Mindenestre a növények integrálása az építészetbe, egészen biztosan egyre nagyobb elvárás lesz a jövő városi épületeinél.

A cikket fordította Papp Helga.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210417_zold_latvanyos_es_innovativ_epiteszeti_projekt_jott_letre_vietnamban