„Minden utazást az tesz különlegessé, hogy mi hogyan állunk hozzá és milyen emberekkel vesszük körbe magunkat”- Beszélgetés a Talpalatnyi Történetek blog szerzőpárosával

0
312

Mindig is érdekelt milyen lenne körbeutazni a világot? Vonzanak a különböző egzotikus kultúrák, életmódok és konyhák? Kíváncsi vagy, hogyan lehet mindezt megvalósítani környezettudatos módon? Kocsis Dóra és Németh Edvárd számára mindez nemcsak álom, hanem maga a valóság.

Dóri és Edvárd egy fiatal házaspár, akik az egyetem befejezése után úgy döntöttek, hogy elindulnak és felfedezik a világot. 2014 májusában, hét hónapos házasként, két hátizsákkal vágtak neki a nagyvilágnak. A 347 napos nászút végül 14 országot, 4 kontinenst, 90 családot és közel 300 ágyat foglalt magába. Az út során több száz új ízélménnyel gazdagodtak, és számtalan különleges kultúrát ismertek meg. Mindezeket a tapasztalatokat pedig megosztották most velünk is, egy stream beszélgetés formájában.

Előadásunk keretén belül megtudhattuk milyen kihívásokkal kell szembenéznie annak, aki hulladékmentesen szeretne utazni, mennyi plusz időt, energiát és pénzt igényel egy ilyen utazás megtervezése és kivitelezése egy “hagyományos” úthoz képest. Dóri és Edvárd elmesélte, miket tapasztaltak, milyen nehézségekkel jár egy “zero waste” utazás, meséltek a különböző családokról és kultúrákról amelyeket megismertek, és szóba került az is, hogy tapasztalataik szerint mi az emberek első reakciója, amikor említésre kerül a zero waste utazás és életmód.

A beszélgetés második részében pedig megtudhattuk miben mutatkozik meg a tudatos életmód iránti elkötelezettségük a mindennapokban, és a saját tapasztalataikon keresztül mutattak példát arra, hogy kis lépésekkel is milyen egyszerű odafigyelni a környezetünkre és a bolygónkra. Edvárd szavaival élve: “a kulcs a sikerélmény és a mértékletesség. Érdemes azokat az elemeket kiválasztani először, amit legkönyebben megtudunk változtatni és ezáltal fokozatosan rákapunk a zero waste életmód ízére.”

Végezetül Edvárd és Dóri meséltek vicces, olykor szokatlan élmenyeikről. Megtudhattuk, hogy milyen nehézségeket rejt vonatra szállni Kínában, miért és hogyan szeretett bele Dóri Indiában a kézzel evés művészetébe, és milyen hétköznapi csodákat rejt Dél-Amerika.

Amennyiben felkeltette érdeklődésedet a cikk, előadásunkat teljes egészében megtekintheted a következő linken: https://www.facebook.com/corvinustourismclub/videos/2831775407043056

A CTC Magyarország első és legnagyobb turizmussal foglalkozó diákszervezete, mely fontosnak tartja, hogy a jelenlegi járványhelyzetben kiálljon a válság egyik legjobban sújtott ágazata, a turizmus mellett, és hangot adjon az érintetteknek, ezáltal is segítve a szektor mihamarabbi újraéledését. Emellett a CTC a YBG tagszervezete is egyben, mely a legnagyobb egyetemi diákszervezeti tehetségközösség.