Már az Egyesült Arab Emírségekben is manipulálják az időjárást

0
53

A megfigyelő drónoktól kezdve a fegyveres harci drónokig, a technológiai kutatók minden évben előállnak újabb és újabb pilóta nélküli repülő járművekkel, közelebb hozva az emberiséget egy olyan disztópikus jövőképhez, melyben a robotok uralják az eget.

Ezt a jövőképet erősíti az Egyesült Arab Emírségek legújabb drón projektje is. A rendkívül gazdag olaj- és földgáz termelő sejkország most olyan időjárástechnikai drónokat fejleszt, melyek esőt generálnak és megváltoztathatják az időjárást is. Nem csoda, hogy ők is elkezdtek ilyen technológiákba fektetni, hiszen a sok felhő ellenére az évi átlagos csapadékmennyiség mindössze 100 milliméter.

Maarten Ambaum professzor elmondta, hogy a projekt fő célja az esőcseppek elektromos töltési egyensúlyának megváltoztatása. Az elektromos töltés elméletileg lehetővé teszi, hogy a felhőkben lévő kis vízrészecskék összeolvadjanak, így elég naggyá alakulnak ahhoz, hogy esőcseppként lehulljanak.

A tesztelést hamarosan megkezdik, a kezdeményezést pedig várhatóan egy brit tudóscsapat fogja vezetni az arab kormánnyal együttműködve.

Magyarországon mezőgazdasági is küzd az időjárás változékonyságával.

Míg más országokban a csapadék mennyisége jelent gondot, addig hazánkban gyakran annak formája okoz fejfájást a mezőgazdasági szakembereknek. A dél-magyarországi területeken a tavaszi-nyári időszakban gyakran hullik jégeső, jelentős károkat okozva a mezőgazdaságnak. Ennek kiküszöbölésére a ’90-es években alakult meg a NEFELA, vagyis a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés, ami a mai napig, párologtató állomásokkal működik.

A tervek szerint országos szinten közel 1000 generátorállomás telepítését szeretnék megvalósítani, melyek a meteorológiai szolgálat riasztására 2-3 órával a jégeső előtt elkezdik az ezüst-jodid oldat párologtatását. A vegyület hatására a jégkristály képződési sebessége felgyorsul, így sokkal több, de kisebb jégdarab jön létre, így mire azok a talajra érnek, már el is olvadnak.
Éghajlatunk folyamatos változása, és a technológia rohamos fejlődése elkerülhetetlenné teszi, hogy különféle módszerekkel beavatkozzunk a természet normál körforgásába, azonban az ilyen esőgenerátorok az erdőtüzek mérséklésében is jelentős szerepet játszhatnak a jövőben.

A cikk szerzője Pál Fanni

Az eredeti cikk olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210422_mar_az_egyesult_arab_emirsegekben_is_manipulaljak_az_idojarast