A jövő technológiája: drónokkal a mindenki számára elérhető internetszolgáltatásokért

0
74

A drónoknak számos érdekes alkalmazási módja van, így nem véletlen növekvő népszerűségük. Míg mások hulladékeltávolítási módszerekhez fejlesztenek, többen katonai célokra használják fel a technológiát.

A szaúd-arábiai Abdullah Király Tudományos és Technológiai Egyetem (KAUST) mérnökeinek és tudósainak egy csoportja egy olyan esetet mutatott be, amikor lekötött drónokkal biztosítanak minőségi internetkapcsolatot. A különféle társadalmi események, például koncertek és sportesemények nagy mennyiségű internethasználatát biztosító drónokat az őket rögzítő kábelen keresztül látják el árammal.

A drónok fix helyre való telepítésének nehézségeit a kábelek hossza és a telepítés helyének meghatározása jelentik, hiszen mozgatható kell, hogy legyen a sürgősségi hozzáférés és kezelés érdekében.

A különböző társadalmi eseményeken így nagy hatótávolságú és olcsó internetszolgáltatás biztosítására van lehetőség.

A Facebook is hasonló projekttel állt elő pár évvel ezelőtt, azonban ők nem csak a helyi, hanem a globális internetszolgáltatás elérhetővé tételére helyezték a hangsúlyt. Az Aquila nevű drónnal céljuk, hogy 18 és 27 kilométer közötti magasságban repüljön legalább 90 napig, miközben a többi drónnal is képes kommunikálni. Ennek eléréséhez azonban még sok fejlesztés szükséges, hiszen a napelemes repülés eddigi rekordja mindössze két hét.

A drónok internetelérést biztosítanának a 60 mérföldes körzetben elhelyezkedő emberek számára, 10 gigabájtos másodpercenkénti sebességével pedig elég gyorsnak számít ahhoz, hogy emberek ezreinek biztosítson internetszolgáltatást. Az elképzelés szerint a drón napenergiával repülne napközben, így feltöltve a napelemeket, hogy az éjszaka során is elég energiához jusson.

Az előrejelzések szerint 2025-re a drónok piaca elérheti az 53 milliárd eurót, köszönhetően annak, hogy egyre több cég hajlandó kipróbálni ezt a technológiát üzleti tevékenységeik különböző területein.

A cikk szerzője Pál Fanni.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210422_a_jovo_technologiaja_dronokkal_a_mindenki_szamara_elerheto_internetszolgaltatasokert