Járőröző drónokat bocsátanának fel az Egyesült Államok városai fölé

0
36

Az Aerial Dragnet egy olyan pilóta nélküli légi rendszer, amely képes hosszú távon megfigyelni és nyomon követni a kibocsátott drónokat a sűrű városi környezetben.

A növekvő állóképességű és nagy teherbírású kereskedelmi drónok a város felett járőrözve gyűjtenék az adatokat az optikai- és akusztikus érzékelőikkel, melyeket egyből továbbítanának a központba.

A program célja, hogy ezzel az innovatív, központosított technológiával biztosítson teljeskörű felügyeletet a kis méretű drónok számára, és hozzájáruljon ezáltal a város és a közbiztonság védelméhez. A rendszer nagy segítség lehetne például egy terrorfenyegetettség kezelésében, vagy utcai bűnözésben, később pedig számtalan lehetőség nyílna a polgári alkalmazására is.

Az Aerial Dragnet rendszert már 2019 óta tesztelik, azonban az eredmények egyelőre nem túl bíztatóak. Az algoritmuson még sokat kell finomítani, csakhogy újabb környezetre lenne szükségük a további fejlesztésekhez, ezért akar a vállalat mindenáron terjeszkedni.

Az Egyesült Államok kormánya egyelőre még távolságtartó a pilóta nélküli légi eszközökkel kapcsolatban, ugyanis szerintük számos veszélyt jelenthet egy drón. Akár robbanószerekkel is felszerelhetik azokat, vagy érzékeny információk begyűjtésére is használhatóak, így amíg a polgárok és a város védelme nem biztosítható teljes mértékben, addig nem lépnek fel támogatólag az ügy érdekében.

A cikk szerzője Blősz Dalma

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210510_jarorozo_dronokat_bocsatananak_fel_az_egyesult_allamok_varosai_fole