Törökország betiltja a műanyaghulladék importját az Egyesült Királyságból

0
133
A török kormány moratóriumot vezet be a brit műanyaghulladék importjára, miután a Greenpeace nemrégiben végzett vizsgálata alapján kiderült, hogy az Egyesült Királyságból származó, újrahasznosításra szánt hulladék jelentős része hulladéklerakókba kerül vagy illegálisan szórják szét Törökország területén.

Törökország, mint Európa műanyaghulladék-piaca

Törökország Európa legnagyobb exportált műanyaghulladék-piacának számít; az EU-ból naponta megközelítőleg 241 teherautónyi műanyaghulladék érkezik az országba. Az Egyesült Királyság műanyaghulladékának mintegy 40 százaléka került Törökországba a tavalyi év során. Ez a szám pedig évről évre nő, miután Kína 2017-ben betiltotta a műanyagimportot.

A Greenpeace vizsgálata során kiderült, hogy az olyan brit szupermarketek, mint a Tesco vagy a Mark&Spencer műanyaghulladékának nagy része szétdobálva hever törökországi városok környékén, a vízen lebeg, illegális hulladékhegyekben halmozódtak fel vagy az út szélén égették el. Koronavírus antigénteszt csomagolást is találtak a vizsgált városok környékén, ami azt jelzi, hogy a hulladék egy része az elmúlt egy év során került oda.

Új intézkedések bevezetése

A török kormány válaszul megtette az első intézkedéseket; betiltja a műanyaghulladék behozatalának egy részét. A polietilén műanyag, mint a sampon és mosószer palackok, műanyag fóliák és zacskók is tiltólistára kerülnek.

A szakértők szerint az Egyesült Királyságnak le kell állítani a műanyaghulladék exportját és új jogszabályok bevezetésére van szükség annak érdekében, hogy a brit nagyvállalatok csökkentsék az előállított műanyag mennyiségét. Továbbá a Greenpeace felszólította a brit kormányt, hogy szüntesse meg az egyszer használatos műanyagokat és ezzel vállalja az 50 százalékos csökkentést 2025-ig.

Az Egyesült Királyság a vizsgálat eredményeire úgy reagált, hogy hajlandóak a megszorítások bevezetésére és a jövőben szigorúbban fogják ellenőrizni az export hulladék országon belüli kezelését és újrahasznosítását.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210606_torokorszag_betiltja_a_muanyaghulladek_importjat_az_egyesult_kiralysagbol