Négy nagyszínpadi és öt kamarabemutatót tart az új évadban a nyíregyházi színház

0
152

Négy nagyszínpadi és öt kamarabemutatót tart a 2021/22-es évadban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház.

A hétfői évadnyitó társulati ülésen Kirják Róbert, a teátrum igazgatója elmondta, hogy

az előző évadban a koronavírus-járvány miatt elmaradt bérletes előadásokat májusban és júniusban pótolták be, a tizenhat előadást csaknem 11 ezer néző látta.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kiemelte, hogy bár a pandémia gazdaságilag is nehéz helyzet elé állította az önkormányzatot, igyekszik fenntartói feladatait maximálisan teljesíteni.

A kiadott program szerint a nagyszínpadi előadások közül elsőként Szente Vajk Legénybúcsú című vígjátékát láthatja a közönség Nagy Sándor rendezésében, amelyet októberben Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című drámája követ Keresztes Attila színrevitelében. Decemberben Danny Rubin és Tim Minchin musicalje, az Idétlen időkig következik Horváth Illés, a színház művészeti vezetőjének rendezésében, Tracy Letts Augusztus Oklahomában című fekete komédiáját pedig 2022 áprilisában mutatja be a nyíregyházi társulat Szikszai Rémusz vezetésével.

A Krúdy Kamaraszínpadon Frederick Knott Várj, míg sötét lesz című krimijét Mészáros Tibor, míg a Heinrich von Kleist elbeszélése alapján Tasnádi István által színpadra adaptált Közellenséget Horváth Illés rendezi. Csehov Cseresznyéskert című komédiáját Czukor Balázs, John Boynton Priestley drámáját, a Váratlan vendéget Guelmino Sándor, Jens Raschke Alszanak a halak? című monodrámáját pedig az egyik társulati tag, Pregitzer Fruzsina színrevitelében láthatja a nyíregyházi közönség, utóbbit gyermekelőadásban is játsszák majd.

A Művész Stúdióban Veres András A púpos lovacska és Mosonyi Aliz Szekrénymesék című mesejátékait Varga Péter rendezi, A fából faragott királyfit pedig Bartók Béla és Balázs Béla táncjátéka alapján Sediánszky Nóra alkalmazza színpadra.

A nagyszínpadon lesz látható Szálinger Balázs meséje, a Csillagszemű juhász Vidovszky György színrevitelében, illetve a Jókai Mór kisregénye és Dargay Attila rajzfilmje alapján készített Szaffi című darab, amelyet Horváth Illés rendez.
Az idei szezonban tíz, az előző évadban bemutatott előadás marad repertoáron a Móricz Zsigmond Színházban.

(kép: MTI/Balázs Attila)